Sairaalle Rocky-koiralle yritettiin etsiä hoitoa turhaan: "Olin valmis ajamaan vaikka Ivaloon koiran vuoksi" – 6-vuotias lemmikki kuoli matkalla lääkäriin

Sairaalle Rocky-koiralle yritettiin etsiä hoitoa turhaan 0:31
Sairaalle Rocky-koiralle yritettiin etsiä hoitoa turhaan.

Seinäjokelaisen Marika Kalliovälin kodissa ei enää kuulu tuttu tassujen töminä. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Kalliovälin 6-vuotias staffordshirenbullterieri Rocky veti viimeisen henkäyksen ja kallisti päänsä omistajansa syliin viimeisen kerran. Surullista tapahtumaa edelsi soittelurumba eteläpohjalaisiin eläinlääkäreihin, mutta turhaan. 

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Kallioväli huomaa Rocky-koiran hengityksen muuttuneen raskaammaksi.

– Rocky läähätti aiempaa enemmän ja hengitti pinnallisesti. Se ei ollut enää sellaista iloista kieli pitkällä -läähätystä, mitä se yleensä teki lenkin jälkeen.

Kun koiran olo ei parantunut yön aikana, Kallioväli ottaa puhelimen käteen. Varhain maanantaiaamuna hän alkaa soitella paikallisia eläinlääkäreitä läpi. 

– Seinäjoen alueella ei ollut yhtäkään vapaata aikaa. Soitin läpi kaikki yksityiset ja kunnalliset klinikat.

Yli 200 kilometriä ultraan

Kallioväli päättää, että apua on saatava. Hän pakkaa potilaan autoon ja lähtee etsimään lääkäriä, joka ottaisi Rockyn vastaan, kun huomaa koiran huonon kunnon. 

– Kävelin itkien vastaanottoon ja pyysin katsomaan koiraa. Ne ottivat minut onneksi sisään, vaikka aikoja ei ollutkaan.

Seinäjoen Evidensia tutkii Rockyn. Pian selviää, että koiran sydän on laajentunut. Lääkitystä ei kuitenkaan voida aloittaa ennen sydämen ultraäänitutkimusta. Seuraava vapaa aika on vasta yli kahden viikon päästä. 

Soittelurumbasta huolimatta Kallioväli ei saa tutkimusaikaa lähipäiville muualtakaan. Kaikki ajat ovat buukattuina.

– Viikon lopussa soittelin taas, kun Rockyn kunto heikkeni edelleen ja hengitys rahisi. Lääkkeet eivät auttaneet. Lisähappeakaan ei ollut mahdollista antaa, vaikka kysyin erikseen. 

Viimein Kallioväliä kehotetaan lähtemään koiran kanssa Hattulaan, jossa ultraääni olisi mahdollista tehdä aiemmin, ja jossa koira voisi saada tehohoitoa.

Kallioväli lähtee kohti Hattulaa, vaikka pelkää, ettei huonokuntoinen koira selviä yli 200 kilometrin lääkärireissusta. 

"Olin valmis ajamaan, vaikka Ivaloon koiran vuoksi"

Tampereen kohdalla Kalliovälin pahin pelko toteutui. 

– Vedin auton tien sivuun ja menin Rockyn kanssa takapenkille. Siihen se sitten kuoli.

Näin jälkikäteen Kallioväli toivoisikin, että eläinlääkäriasemilta ohjeistettaisiin jo aikaisemmin muille paikkakunnille hoitoon, jos oman alueen lääkärien kalenterit ovat täynnä.

– Olin valmis ajamaan vaikka Ivaloon koiran vuoksi miettimättä, onko rahaa tai vapaata, kun joku olisi kertonut, minne voi mennä ja missä apua pystytään antamaan.

Hän myös ihmettelee, miksi henkitoreissaan olevalle koiralle ei tarjota "pääsyä jonon ohi".

– Jos minun koirallani olisi rokotusaika ja minulle soitettaisiin, että joku kuolemaisillaan oleva tai tärkeää tutkimusta tarvitseva koira tarvitsisi sen, niin kyllä minä oman aikani antaisin sille, Kallioväli pohtii.

– Etelä-Pohjanmaa kaipaa kunnon päivystävää eläinlääkäriasemaa, missä onnistuisi vaativammatkin toimenpiteet päivystysaikana. 

Sydänultran perässä joutuu matkustamaan

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahden mukaan Suomessa on hyvä tilanne eläinlääkärien suhteen ja alalle koulutetaan jatkuvasti lisää väkeä.

Lahden mukaan sydänultraamisen tapainen erikoisosaaminen painottuu kuitenkin suuriin kaupunkeihin ja niitä tekevät lääkärit löytyvät yksityiseltä puolelta.

– Sydänultraaminen on erikoisosaamista ja se vaatii erillisen koulutuksen.

Erilliskoulutuksen lisäksi sydämen ultraamiseen tarvitaan myös erityistä ultraäänilaitetta. Kuntapuolella laitteita ei juurikaan ole.

– Kuntavastaanottojen ultraäänilaitteet ovat hyvin vaihtelevia, harva sopii kunnolliseen sydäntutkimukseen.

Suomessa sydänultrausta tehdään pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Oulussa.

– Kesäisin osaajista voi lomien takia olla pulaa, Lahti pohtii.

Päivystyksessä painetta

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikon Seppo Kankaan mukaan pieneläinten määrän lisääntyminen alueella näkyy paineena päivystyksessä.

Hänen mukaansa sellaiset asiakkaat, jotka eivät saa yksityiseltä aikaa, tulevat yhä useammin kunnalliseen päivystykseen, jossa on tarkoitus hoitaa akuutteja tapauksia.

– Meillä on hyvät ja uudet tilat, ja ultrakin löytyy. Enemmän se on kiinni siitä, löytyykö juuri oikeaan aikaan ihmistä, joka osaa ultrata.

Rockyn tarinasta uutisoi ensimmäisenä Ilkka.  

Lue myös:

    Uusimmat