Mainos

Sairaalan työntekijä katseli salaa 150 potilaan tietoja, luovutti miehelleen kahden potilaan yhteystiedot

Seinäjoen keskussairaalassa työskennellyt nainen katseli salaa noin 150 potilaan tietoja vuosina 2014–2016. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet tänään päiväsakkoihin henkilörekisteririkoksesta ja salassapitorikoksesta.

Jälkimmäinen tuomio tuli siitä, että tietojen katselun lisäksi nainen luovutti miehelleen kahden potilaan yhteystiedot, jotka oli saatu sairaalan asiakirjoista. Tuomiosta ei ilmene syytä tietojen luovuttamiselle.

Tapaus alkoi selvitä, kun eräs potilas pyysi selvitystä siitä, ketkä ovat katsoneet hänen tietojaan. Kävi ilmi, että tuomitun tunnuksilla oli katseltu potilaan tietoja ilman perusteltua syytä. Sairaala päätti selvittää naisen hakuja tarkemmin, jolloin selvisi laajempi tietojen katselu.

Tuomion mukaan yli kolmasosalla ihmisistä, joiden tietoja oli nainen katsellut, oli jokin henkilökohtainen yhteys häneen. Muun muassa tämän perustella oikeus katsoi selväksi, että katselumerkinnät eivät johtuneet esimerkiksi siitä, että nainen olisi jättänyt vahingossa tietokoneensa vartioimatta.

Lääkärintodistuksia tai sairauskertomuksia ei ollut katsottu

Oikeuden mukaan osan potilaista kohdalla nainen oli katsonut ainoastaan henkilötunnuksen ja osoitteen. Osan kohdalla oli katsottu välilehteä, jolla näkyy muun muassa vastuulääkärin nimi. 50 potilaan tiedoissa nainen oli edennyt näkymään, josta ilmenee käynnit, varaukset ja hoitojaksot, tuomiossa todetaan.

Naisen tunnuksilla ei ollut oikeuden mukaan katseltu kenenkään potilaan potilasasiakirjoja, kuten lääkärintodistuksia tai sairauskertomuksia.

Nainen tuomittiin 35 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 490 euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.