Päijäthämäläinen Padasjoki toipuu parhaillaan kunnan kuuluisimmasta tapahtumasta, Sahtimarkkinoista. Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävä juhla kerää perinteisesti kirkonkylän keskustan täyteen väkeä.
Antero Sivonen, 74, viihdytti markkinoilla tänäkin vuonna juhlakansaa haitarin soitollaan ja nautti itse tunnelmasta ja markkinahumusta.
Nimestään huolimatta Sahtimarkkinat ei ole pelkkä ryyppyjuhla. Siitä kertoo Sivosen mukaan muun muassa se, että paikalla ei tarvita edes virkavaltaa.
– Kyllähän sitä sahtiakin aina maistellaan ja onhan siinä kaksi baariakin, jossa juodaan myös olutta, mutta humalaisia on ainakin iltapäivällä vielä harvassa. Illalla kymmenen jälkeen tilanne toki vähän muuttuu. Mutta poliiseja siellä ei ole kuitenkaan koskaan tarvittu.
Onko sahti sitten hyvää? Se on Sivosen mukaan makuasia. Alkoholia siinä on 13 prosenttia, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen.
– Se maistuu aika hyvältä ja makealta, mutta kun ottaa toisen lasillisen, saattaa jopa horjahtaa, kun nousee jakkaralta. Maku toisaalta sen jälkeen vain korjaantuu. Lopputulos on kuitenkin paha, jos sillä ottaa kovan humalan, eli seuraava aamu on vaikea. Vatsa ei sitä kestä.