Sähköpotkulautojen nopeusrajoituksia pudotettiin viikonloppuna – päivystykseen tuli silti törmäilijöitä entiseen tahtiin: "Ihmiset olleet yllättävän humalassa"

Toimittaja testasi poliisin arvioivan katseen alla miten vaikeaa on ajaa “humalassa” sähköpotkulaudalla: “Menee vähän mutkille” 1:12
Toimittaja testasi poliisin arvioivan katseen alla miten vaikeaa on ajaa “humalassa” sähköpotkulaudalla.

Helsingissä törmäilijöiden keski-ikä oli viikonloppuna 30 vuotta. Ylilääkäri Arja Kobylin huomauttaa, että kyse ei ole vain nuorten törttöilystä.

Päivystykseen tuli Helsingissä viikonloppuna yhtä paljon sähköpotkulaudalla törmäilleitä potilaita kuin ennen nopeusrajoitusten pudottamista.

Sähköpotkulautojen nopeuksia rajoitettiin viikonloppuna ensimmäisen kerran 15 kilometriin tunnissa yöaikaan. Sähköpotkulautojen vuokrausyritykset Voi ja Tier laskivat yölliset nopeusrajoitukset kaikilla liikennöimillään kaupunkialueilla. Ennen pudotusta rajoitus oli 25 km/h.

Osastonylilääkäri Arja Kobylin Husista kertoo, ettei muutos vielä näkynyt Meilahden yhteispäivystyksessä Helsingissä.

– Kymmenisen potilasta tulee sähköpotkulautaonnettomuuksien takia viikonloppuöisin, ja saman verran oli nytkin. Yöllä ihmiset olivat yllättävän humalassa – useita yli 2 promillen humalatiloja on ollut.

Kobylinin mukaan laudoilla törttöily ei ole vain nuorten tekosia.

– Päivystykseen tulleiden keski-ikä on 30 vuotta, eli ei voida sanoa, että nuoriso törttöilee. Aikuiset ihmiset eivät osaa käyttää harkintakykyä humalapäissään.

Nyrkkisääntö numero yksi: ei kännäilyä

Kobylinin mielestä olisi hyvä idea pudottaa nopeusrajoituksia vieläkin enemmän. Hän pitää nykyistä päivävauhtia – maksimissaan 25 kilometriä tunnissa – todella kovana.

– Keskusta-alueilla, joissa on vaara törmätä jalankulkijoihin, voisi nopeus olla vähemmän kuin 15 kilometriä tunnissa. Tietyillä rajatuilla alueilla rajoitus voisi olla ihan kävelyvauhtia, noin viisi kilometriä tunnissa, Kobylin ehdottaa.

Sähköpotkulautailijoille Kobylinillä on kaksi nyrkkisääntöä.

– Ykkönen: jos otat, älä aja edes sähköpotkulaudalla. Kakkonen: pidä kypärää.

– Karkeasti 60 prosenttia ensiapuun tulleista on loukannut päänsä: hampaat lähtevät, kasvoluut murtumat. Aivovammat ovat myös riskinä.

Korjattu 13.7. kello 7.06 Malmin päivystys Meilahden yhteispäivystykseksi.

Lue myös:

    Uusimmat