Mainos

Sähköpalojen syyt selville

Sähkön aiheuttamista tulipaloista tehdään laajaa seurantatutkimusta. Vuoden kestävä tutkimus toteutetaan Turvatekniikan keskuksen, pelastusalan ja poliisin yhteistyönä.

Tutkimuksessa selvitetään yksityiskohtaisesti tulipalot, joiden epäillään syttyneen sähkölaitteista tai -asennuksista. Syyskuun alusta ensi vuoden elokuun loppuun Vantaalla, Kotkassa ja Kouvolassa tehtävän seurannan lisäksi tutkimuksen piiriin kuuluvat kaikki kuolonuhreja tai suuria omaisuusvahinkoja aiheuttaneet sähköpalot koko Suomessa.

Tutkimuksessa selvitetään mahdollisia tyypillisiä syttymissyitä tai paloon johtavia virhetilanteita, jotka ovat kohtuullisin toimenpitein ennalta ehkäistävissä.

Kodintekniikka kärähtää usein

Sähkö aiheuttaa joka vuosi vajaat 2000 tulipaloa, mikä on noin kuudesosa kaikista Suomessa sattuvista paloista. Sähkön aiheuttamissa tulipaloissa kuolee Suomessa vuosittain noin kymmenen henkeä. Kotitalouksissa tulipalo lähtee virheellisten sähköasennusten lisäksi usein liikkeelle kodintekniikasta, esimerkiksi televisiosta tai pesukoneesta.

Suomessa on käytössä 2,5-3 miljoonaa televisiota, joista palamaan syttyy vuosittain runsaat 200 kappaletta. Paloista noin 70 pääsee leviämään television ulkopuolelle ja sytyttää huoneiston. Turvallisuusinsinööri Veli-Matti Sääskilahti Turvatekniikan keskuksesta toteaa, ettei television uutuus sinällään takaa sen paloturvallisuutta.

-Uusiakin televisioita palaa joko teknisen vian tai käyttäjän virheen vuoksi, Sääskilahti toteaa. Sääskilahden mukaan tyypillisiä virheitä ovat kukan tai kynttilän sijoittaminen television päälle, jolloin television sisään saattaa päästä pisara vettä tai steariinia.

-Television päälle on saatettu myös laittaa esimerkiksi liina tai vastaanotin on sijoitettu liian lähelle verhoa tai lämpöpatteria, jolloin laite kuumenee liikaa.

Usein puhutaan myös pölyn aiheuttamista television "räjähdyksistä". -Televisiohan ei koskaan räjähdä, mutta ylenmääräinen pöly saattaa aiheuttaa laitteen kuumenemisen. Tällöin jokin tinaliitos irtoaa ja syntyy kipinöintiä ja valokaari, jolloin laite syttyy, Sääskilahti sanoo.

Uudenaikaiset televisiot ovat kuitenkin Sääskilahden mukaan vanhoja turvallisempia siinä mielessä, että ne toimivat viileämpinä. -Elektroniikka on kehittynyt siihen suuntaan, että uusissa laitteissa lämpötilat ovat kaiken kaikkiaan pienemmät.

Nykyaikaiset ja jo hieman ikääntyneemmätkin televisiot on mahdollista sammuttaa ja kytkeä päälle kaukosäätimestä. Tällöin vastaanottimeen jää kuitenkin niin sanottu valmiusvirta. -Esimerkiksi nukkumaan ryhdyttäessä tai poistuttaessa huoneistosta pidemmäksi ajaksi television virta pitäisi katkaista pääkytkimestä eikä kaukosäätimestä, Sääskilahti muistuttaa.

Sääskilahden mukaan palava televisio muodostaa hyvin nopeasti jopa tappavan myrkyllistä savua.
-Silloin on vain pari minuuttia aikaa toimia. Televisio palaa myös erittäin kovalla teholla ja sytyttää huoneiston helposti, Sääskilahti kertoo.

Pesukonepalot harmittomampia

Vaikka televisioitakin syttyy vuosittain varsin runsaasti, enemmän palokuntia työllistävät kuitenkin pesukoneet. -Pesukonepaloista aiheutuu kuitenkin yleensä vähemmän vahinkoa, sillä televisioissa on huomattavasti enemmän palavaa materiaalia. Pesukone on myös yleensä sijoitettu paloturvallisempaan paikkaan, esimerkiksi kaakeloituun kylpyhuoneeseen, Sääskilahti toteaa.

Muita tulipaloja usein aiheuttavia kodinlaitteita ovat esimerkiksi sähkökiukaat ja lämpöpatterit, mutta lähinnä pelkän huolimattomuuden vuoksi. -Jätetään esimerkiksi kuivumaan vaatteita kiukaan tai patterin päälle tai muuten liian lähelle, Sääskilahti sanoo.

Sääskilahden mukaan toinen yleinen huolimattomuudesta johtuva sähköpalotapaus on palomieskielellä ilmaistuna niin sanottu "nakit ja muusi". -Eli laitetaan ruokaa, joka jää levylle ja nukahdetaan. Yleensä alkoholiakin on veressä riittävästi. Näitä tapauksia sattuu erityisesti yöaikaan ja niissä kuolee valitettavasti ihmisiä, Sääskilahti toteaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.