Sähkön vienti Suomesta ulkomaille kasvoi viime vuonna huimat 80 prosenttia – tästä on kyse

Sähkö on nyt kuluttajille huippukallista, ilmstonmuutoksen vaatimukset nostavat hintaa 2:01
Sähkö on nyt kuluttajille huippukallista, ilmastonmuutoksen vaatimukset nostavat hintaa.

Muutoksen takana on Euroopan unionin päästökauppa.

Suomalaisen sähkön vienti kasvoi tammi-lokakuussa 2019 peräti 80 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, selviää tullin tilastoista.

Niin ikään kivihiilen, koksin, brikettien ja näiden kaltaisten tuotteiden vienti kasvoi samana ajankohtana 72 prosenttia.

Energiateollisuuden mukaan eritoten Viron markkinoilla on kysyntää suomalaiselle sähkölle. Sähkön vienti viroon liki kaksinkertaistui vuodesta 2018 vuoteen 2019.

– Viron likaisempi tuotanto on korvaantunut puhtaammalla sähköllä. Markkinat siis toimivat niin sanotusti halutulla tavalla, Energiateollisuuden viestintäpäällikkö Jukka Relander kommentoi.

Päästökauppa ohjaa energiantuotantoa

Euroopan unionissa vuonna 2003 voimaan astunut päästökauppa pyrkii tekemään päästöttömän energian käyttämisestä taloudellisesti kannattavampaa kuin esimerkiksi hiili- ja kaasuvoimasta.

– Päästöoikeuksien hinta on aika isossa roolissa. Se on tehnyt Viron palavasta kivestä kallista poltettavaa. Päästökaupan ohjatessa Pohjolan vähäpäästöinen sähkö energisoi Baltiaa, muotoilee Energiateollisuuden asiantuntija Petteri Haveri.

Päästöoikeuksien hinta on lähes nelinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Radikaali nousu johtuu viime vuonna tehdystä uudistuksesta, jonka myötä markkinoille kertyneet päästöoikeudet varastoituvat. Likaisen energian hinta on noussut, kun näiden oikeuksien määrä on vähentynyt.

Juttua korjattu 31.1. klo 15.00: Tarkennettu päästöoikeuksien hinnan aikataulua ja Petteri Haverin kommenttia.

Lue myös:

    Uusimmat