Sähkön markkinahinta painuu miinukselle ensi yönä – syynä muun muassa lauha sää ja työmarkkinoita piinaavat lakot

7:03
Löytyykö kohoaviin sähkönsiirtohintoihin puuttumiskeinoja? Haastattelussa Energiavirastolta Veli-Pekka Saajo sekä Energiateollisuudelta Kenneth Hänninen.

Sähkön markkinahinta painuu pakkaselle ensi yönä ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa.

Nordpool-sähköpörssin hintaennusteen mukaan puolen yön ja aamuneljän välillä sähkön tukkuhinta on miinuksen puolella 7–20 senttiä megawattituntia kohden.

Käytännössä siis tuotantoa on ensi yönä enemmän kuin kysyntää. Energiaviraston johtaja Antti Paanasen mukaan tämä johtuu siitä, että myrskytuulten takia tuulivoimaa on tarjolla todella paljon, kysyntää on lauhan jakson vuoksi vähän ja lakot laskevat kulutusta teollisuudessa.

Paanasen mukaan sähkön markkinahinta on mennyt aiemmin negatiiviseksi esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa, jossa on paljon tuulivoimaa.

Hän arvioi, että tulevaisuudessa on mahdollista, että Suomessa sähkön markkinahinta painuu vielä uudelleen miinusmerkkiseksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja