Sähkön hinnan ABC: Näin hinta muodostuu!

Asiakkaan maksama sähköenergia maksaa nyt noin kuusi senttiä per kilowattitunti, kun taas pörssihinta on tällä hetkellä nelisenkymmentä euroa megawattitunnilta. Mistä palasista sähkön hinta oikein koostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Sähkön hinta on nyt melko edullisella tasolla, ja loppusumma jonka asiakas maksaa, muodostuu kolmesta erillisestä osasta: Sähkön myyntihinnasta, siirtohinnasta sekä veroista. Myyntihinta lohkaisee 40 prosentin osuuden, ja siirto ja verotus nielevät kukin 30 prosenttia. Asiakas pystyy vaikuttamaan näihin hintoihin vain kilpailuttamalla sähkön myyntihinnan.

Siirtohinnalla sähkö kotiin

Sähkön siirtohinta tarkoittaa käytännössä juuri sitä, miltä se kuulostaakin: sähkön siirtämistä tuotantolaitoksesta kotiin töpseliin.

– Varsinaisen siirron lisäksi siirtohinnalla katetaan myös verkon rakentamista ja ylläpitämistä sekä sähkön mittaamisen kustannuksia, kertoo asiantuntija Jarmo Roiha Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Asiakkaiden sähköstä maksama vero koostuu sähköverosta, jonka osuus on noin kymmenesosa sähkön kokonaishinnasta, sekä arvonlisäverosta, joka on Suomessa tällä hetkellä noin 23 prosenttia. Veroista päättää valtiovalta, eikä asiakkaalla sen paremmin kuin myyjälläkään ole mahdollisuutta vaikuttaa niihin.

– Arvonlisäveron osuutta voi kuitenkin pienentää kilpailuttamalla myyntihintaa. Asiakas maksaa sähköstään verollista hintaa, joten myyntihinnan laskiessa pienenee myös arvonlisäveron osuus.

Mitä kaikkea kilpailutetaan?

Kilpailuttamisen perimmäinen tarkoitus on saada sähköä mahdollisimman edullisesti, mutta sillä voi kuitenkin vaikuttaa myös moneen muuhun asiaan. Asiakas voi muun muassa valita itselleen sopivan sopimustyypin:

– Sopimustyyppeihin kannattaa tutustua hyvin, sillä hinta määräytyy niissä eri tavalla. Sopimusten lisäksi asiakas voi valita, haluaako vesi-, tuuli- tai ydinvoimalla tuotettua sähköä. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on yleensä hiukan kalliimpaa kuin muut, Roiha kertoo.

Sää vaikuttaa sähkön myyntihintaan hankintahinnan kautta. Pohjoismainen vesivoima tuotetaan pääasiassa Ruotsissa ja Norjassa, joten jos sade parantaa vesitilannetta siellä, sähkön hankintahinta laskee.

– Myös pakkaset vaikuttavat sähköntuotantoon. Kun Suomessa on kova pakkanen, sähkö on aika kalista, koska kaikki tuotantotavat ovat käytössä kovan kuormituksen kattamiseksi, Roiha sanoo.

Raaka-ainekustannukset siirtyvät sähkön hintaan

Sähkön hinta nousee ja laskee yhtä matkaa myös taloudellisen tilanteen kanssa. Kun taloudessa menee heikommin, esimerkiksi isoja tehtaita pyöritetään vajaateholla, jolloin sähköä ei tarvita niin paljon. Sähkön kysynnän laskiessa laskee myös hinta.

Fossiiliset polttoaineet vaikuttavat sähkön hintaan kahdella tavalla. Jos maakaasun, kivihiilen ja öljyn hinnat nousevat, myös tuotantokustannukset ja sitä kautta sähkön hinta kasvavat. Lisäksi fossiilisiin polttoaineisiin vaikuttaa päästökauppa. Se on eurooppalainen mekanismi, jossa fossiilisilla polttoaineilla tuotetulle sähkölle joudutaan hankkimaan päästöoikeuksia.

– Päästöoikeuksien hinnat ovat nyt aika matalalla tasolla Euroopan taloudellisen taantuman vuoksi. Sähkön kysyntä on laskenut, joten sitä ei tarvitse tuottaa niin paljon fossiilisilla polttoaineilla, Roiha lopettaa.

Teksti: Deski/Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat