Mainos

Sähkömagneettinen säteily ruostuttaa kaasuputkea

Teräksisten maakaasuputkien kuntoon vaikuttaa paitsi maanpäällinen säänvaihtelu myös avaruussää. Avaruussään vaikutuksen huomioimiseksi on Suomessa äsken kehitetty laitteisto, jolla pystytään mallintamaan kaasuputkissa ilmenevä avaruussään vaikutus.

Asiasta alusti Geofysiikan tutkija Antti Pulkkinen Ilmatieteen laitokselta Sodankylässä meneillään olevilla Geofysiikan päivillä tänään.
Sodankylään on kahdeksi päiväksi kokoontunut viisikymmentä tutkijaa mm. avaruustutkimuksen, hydrologian ja meteorologian aloilta. Vuosittainen tapahtuma on järjestyksessään jo yhdeksästoista. Avaruussään vaikutus maakaasuputkiin on jossain määrin ollut tutkimuksen kohteena jo parinkymmenen vuoden ajan.

Auringon sähkömagneettinen säteily saa putkessa aikaan sähkövirran, joka purkautuu putkesta maahan ja nopeuttaa putken ruostumista. Tosin tutkijoilla ei vielä ole selvää käsitystä siitä, miten paljon avaruuden hiukkasmyrskyt nopeuttavat ruostumista.

Suomen alueella sijaitsevat maakaasuputket on Pulkkisen mukaan suojattu hyvin ulkoista sään vaikutusta vastaan, mikä samalla suojaa niitä Auringon hiukkaspurkausten vaikutukselta. Sen sijaan Venäjän puolen kaasuputkien suojaamisesta ei suomalaistutkijoilla ole tietoa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja