Sadonkorjuupiiras luomukasviksista 26.8.1999

Toimittaja Sonja Blåberg
Vieraana luomuemäntä Brita Suokas Haukivuorelta

Piiraspohjataikina n. 23 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan.
voita 100 g pehmennettynä huoneenlämmössä
1/4 kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 1/2 dl pieniä kaurahiutaleita
1/2dl kauraleseitä
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1 dl kylmää vettä
Sekoita pehmeä voi ja öljy yhteen, sekoita kuivat aineet eri astiassa hyvin sekaisin ja kaada rasvaseoksen sekaan. Sekoita huolellisesti. Lisää vesi ja sekoita kunnes seos alkaa paksuuntua muotoiltavaksi. Öljyä piirasvuoan pohja ja levitä taikina vuokaan. Jos haluat piiraaseen reunat muotoile ne vuoan reunaa myöten ja laita taikinan päälle leivinpaperi pintaa myöten. Kaada paperin päälle herneitä. Herneet pitävät reunat ylhäällä uunissa. Paista pohjaa 10 -15 minuuttia 200 asteen lämmössä. Pohjan paistuessa valmista täyte.

Täyte:


(keskikokoinen paistinpannullinen)
yksi iso sipuli tai kaksi pientä
kolme keskikokoista porkkanaa
yksi isohko kyssäkaali tai
250 g keräkaalia
yrttimaustetta ja suolaa
öljyä hauduttamiseen
2 dl luomukermaa
1 kananmuna

Viipaloi sipuli niin että ensin halkaiset sipulin ja leikkaat puolikkaasta ohuita viipaleita. Laita viipaleetpannulle kuumaan öljyyn, kun sipuli vähän aikaa kuumentunut sekoita ja vähennä levyn lämpöä ettei sipuli ruskistu. Raasta porkkana karkealla terällä ja lisää raaste pannulle. Raasta kyssäkaali ja lisää pannulle. Sekoita porkkana, sipuli ja kyssäkaali yrttimausteiden ja suolan kanssa sekaisin pannulla, laita kansi päälle ja hauduta. Kaada hautunut kasvisseos esipaistetun pohjan päälle.
Tee pinnalle kerma-kananmuna seos. Sekoita 2 dl kuohukermaa ja yksi muna haarukalla vispaten. Täysin laktoositon luomu-vaihtoehto on käyttää kauramaitoa ja munaa.
Kypsennä piirasta uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.Sadonkorjuupiiras luomukasviksista

Lue myös:

    Uusimmat