Toimittaja Sonja Blåberg
Vieraana luomuemäntä Brita Suokas Haukivuorelta
Piiraspohjataikina n. 23 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan.
voita 100 g pehmennettynä huoneenlämmössä
1/4 kylmäpuristettua rypsiöljyä
2 1/2 dl pieniä kaurahiutaleita
1/2dl kauraleseitä
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
pieni ripaus suolaa
1 dl kylmää vettä
Sekoita pehmeä voi ja öljy yhteen, sekoita kuivat aineet eri astiassa hyvin sekaisin ja kaada rasvaseoksen sekaan. Sekoita huolellisesti. Lisää vesi ja sekoita kunnes seos alkaa paksuuntua muotoiltavaksi. Öljyä piirasvuoan pohja ja levitä taikina vuokaan. Jos haluat piiraaseen reunat muotoile ne vuoan reunaa myöten ja laita taikinan päälle leivinpaperi pintaa myöten. Kaada paperin päälle herneitä. Herneet pitävät reunat ylhäällä uunissa. Paista pohjaa 10 -15 minuuttia 200 asteen lämmössä. Pohjan paistuessa valmista täyte.
Täyte:
(keskikokoinen paistinpannullinen)
yksi iso sipuli tai kaksi pientä
kolme keskikokoista porkkanaa
yksi isohko kyssäkaali tai
250 g keräkaalia
yrttimaustetta ja suolaa
öljyä hauduttamiseen