Mainos

Saddam Hussein kutsuu vapaaehtoisia sotilaskoulutukseen

Irakin presidentti Saddam Hussein on kutsunut irakilaisia vapaaehtoiseen sotilaskoulutukseen. Husseinin mukaan vapaaehtoisia tarvitaan vastaamaan Yhdysvaltain jatkuviin uhkauksiin. Irakin puolustusministeriö kehotti kaikkia irakilaisia ilmoittautumaan "kansan harjoituksiin", jotka alkavat 1. helmikuuta.

Hallitsevalle Baath-puolueelle osoittamassaan kirjeessä presidentti Hussein vetoaa kaikkiin irakilaisiin, jotka iältään kykenevät kantamaan asetta. Husseinin mukaan heitä tarvitaan Pyhään Sotaan Amerikkaa ja siionismia vastaan. YK:n asetarkastajien johtaja Richard Butler tapaa huomenna Irakin edustajia. Eilen Bahrainiin saapuneen Butlerin tavoitteena on ratkaista asetarkatuksista syntynyt uusin kriisitilanne.

Presidentti Saddam Hussein uhkasi eilen asettaa YK:n asetarkastajille kuuden kuukauden määräajan työnsä saattamiseksi päätökseen. Saddam esitti uhkauksensa televisiopuheessa, jonka hän piti Persianlahden sodan alkamisen seitsemäntenä vuosipäivänä.

Irak: YK:n saarto aiheuttanut 1,5 miljoonan irakilaisen kuoleman

Irakin terveysministeriön mukaan YK:n talouspakotteet ovat aiheuttaneet Irakissa seitsemän vuoden aikana 1,5 miljoonan ihmisen kuoleman. Lapsia on kuollut 1,2 miljoonaa: alle viisivuotiaiden kuolleisuus on noussut keskimäärin yli 4500:aan kuukaudessa, kun se oli alle 750 vuonna 1990.

Irakin terveysministeri Umid Medhat Mubarak sanoi uutistoimisto Inan välittämässä lausunnossa, että "Yhdysvaltain hallituksen kovapäisyys pakotteiden ylläpitämisessä on eräänlaista kansanmurhaa". Myös ranskalaisen humanitaarisen järjestön EquiLibren mukaan kyse on "ohjelmoidusta kansanmurhasta".
-Maailman päätöksiä tekevät keskukset ovat täydellisen tietoisia tämän raukkamaisen (pakote)aseen käytön seurauksista, järjestön johtaja Alain Michel sanoi tänään Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

USA torjui Saddamin uhkavaatimuksen

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright torjui tänään Irakin presidentin Saddam Husseinin esittämän uhkavaatimuksen pakotteiden kumoamisesta ja vaati Irakia ensin taipumaan YK:n asetarkastuksiin. Albright muistutti NBC-tv-yhtiön haastattelussa, että Irak voi päästä irti pakotteista vasta sitten, kun YK:n asetarkastuskomissio (Unscom) on vahvistanut, ettei Irakilla ole käytössään joukkotuhoaseita. Hänen mukaansa Yhdysvallat toivoo yhä, että kiista ratkeaisi diplomaattisin keinoin. (STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.