Sadat journalistit vaativat toimia Googlea vastaan EU:n tekijänoikeuskiistassa

Sadat toimittajat ovat vaatineet toimia hakukonejätti Googlea vastaan EU:n tekijänoikeuskiistassa.

Lehdissä ympäri Eurooppaa julkaistiin keskiviikkona avoin kirje, jonka oli allekirjoittanut 800 toimittajaa, kuvaajaa ja media-alan johtajaa.

Uusi tiukka EU:n tekijänoikeuslaki vaatii, että mediayhtiöille maksetaan korvauksia niiden tuottaman sisällön näyttämisestä verkossa.

Ranska on ensimmäinen maa, joka on ratifioinut lain, ja laki tulee siellä voimaan torstaina.

Google asetti ehdon mediayhtiöille

Google ilmoitti viime kuussa, että artikkelit, kuvat ja videot näytetään sen hakutuloksissa vain, jos mediayhtiöt antavat Googlen käyttää niitä ilmaiseksi. Jos tähän ei suostuta, hakutuloksissa näkyy vastaisuudessa vain otsikko ja linkki.

Tämän arvellaan vähentävän näkyvyyttä ja mahdollisesti myös julkaisijan saamia tuottoja.

– On kestämätöntä, että Google kahmii valtaosan mainostuotoista, joita syntyy uutisista, joista se ei maksa. Tämä on ajanut media-alan kriisiin, joka syvenee vuosi vuodelta, kirjeessä sanotaan.

EU-komissio valmis auttamaan jäsenmaita

Google on puolustautunut huomauttamalla, että yhtiö hyödyttää uutisten julkaisijoita, kun sen hakutuloksista päädytään uutissivustoille kuukausittain kahdeksan miljardia kertaa pelkästään Euroopassa.

Uutisten julkaisijoiden mukaan linkkaukset heidän verkkosivuilleen eivät helpota tilannetta, jossa tuotot putoavat yleisöjen siirtyessä perinteisten julkaisukanavien ääreltä yhä suuremmassa määrin verkkoon.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kehottanut Googlea noudattamaan lakia.

Lisäksi Euroopan komissio on valmis auttamaan jäsenvaltioita, jotta laki tulee niissä voimaan viimeistään kesäkuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat