Sadan vuoden yksinäisyys näyttämölle Turussa

Trooppisen Macondon kiima ja kiihko täyttävät näyttämön Turun kaupunginteatterissa, jossa nähdään perjantaina Suomen kantaesityksenä Gabriel Garcia Marquezin samannimiseen romaaniin pohjautuva näytelmä Sadan vuoden yksinäisyys.

Kolumbialaisen nobelistin pääteoksen on dramatisoinut teatterinjohtaja Ilpo Tuomarila. Esityksen ohjaa Maarit Ruikka. Kuvitteellisessa Macondon kylässä elävän Buendian suvun vaiheista Kolumbian historian pyörteissä kertova romaani julkaistiin 1967. Se on käännetty kymmenille kielille ja sitä on myyty eri puolilla maailmaa yli 30 miljoonaa kappaletta.

Näyttämöllä tarina on nähty tiettävästi vain kerran unkarilais-itäsaksalaisena sovituksena. Tuomarila kertoo haaveilleensa dramatisoinnista siitä lähtien, kun romaani ilmestyi 1971suomeksi Matti Rossin kääntämänä. Lupa kirjailijalta heltisi kuitenkin vasta useiden pyyntöjen jälkeen. Tuomarila kertoo pyrkineensä olemaan mahdollisimman uskollinen Marquezin tarinan kaarelle ja hänen maagiselle realismilleen.

-Näytelmä on kuitenkin itsenäinen teos, hän muistuttaa. Marquezin romaanin pääteema on yksinäisyys, joka koskettaa kaikkia tarinan henkilöitä. Se koskettaa myös kaikkia ihmisiä kulttuurista ja ajasta riippumatta, pohtii ohjaaja Maarit Ruikka.

-Tarinan henkilöt eivät ole yksiselitteisesti hyviä eivätkä pahoja. Kirjailijan myötätunto on aina pienen ihmisen puolella. Sadan vuoden jakson kattavassa tarinassa esiintyy 80 henkilöä. Mukana on teatterin koko näyttelijäkunta, joista lähes jokainen tekee vähintään kaksi roolihahmoa. Kanta-Jose Buendian roolissa nähdään Risto Salmi ja hänen vaimonaan Ulla Reinikainen. Lavastuksesta vastaa Kati Lukka ja pukusuunnittelusta Tarja Simonen. Näytelmää esitetään kevään aikana 21 kertaa.

(STT)

(Kymmenen uutiset 29.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat