Saattaisiko täysistunto elpymispaketista venyä ensi viikkoon? Työhuoneessaan nukkunut kansanedustaja Hassi turhautuneena: "Kysymys lähinnä showsta"

4:16
Miten kauan keskustelu elpymyspaketista venyy? Näin kommentoivat puhemies Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Satu Hassi.

Keskustelu EU:n elpymispaketista kesti eduskunnassa puoli viiteen asti aamulla. Kello 14 istunto jatkui jälleen eikä toistaiseksi tiedossa ole, kuinka pitkään se kestää.

Aamuyöltä jäi käyttämättä yhdeksän puheenvuoroa ja uusia pyyntöjä on sittemmin tullut.

– Meillä ei ole takarajaa. Istunto alkaa kello 14 ja se kestää sen minkä kestää, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo MTV:lle.

On mahdollista, että keskustelu venyisi tänäänkin yön pikkutunneille.

– On mahdollista, että tänäänkin puhutaan läpi yön.

– Kansanedustajilla on erittäin laaja puheoikeus ja kun puheenvuoroja pyydetään, niin niitä myös annetaan, Vehviläinen sanoo.  

Muistoja 90-luvulta

Kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) vietti viime yönsä nukkumalla työhuoneessaan. 

– Tuli kyllä mieleen syksy 1994, jolloin eduskunta käsitteli Suomen liittymistä EU:hun. Joukko liittymisen vastustajia päätti käydä jarrutuskeskustelua kellon ympäri, jotta eduskunta ei ehtisi tehdä päätöstä ennen kuin Ruotsissa oli omasta liittymisestään kansanäänestys. Tämä tavoite onnistui, kuitenkin me, jotka kannatimme jäsenyyttä, olimme täällä öisin pitämässä huolta siitä, että talossa oli jäsenyyden kannanttajien enemmistö. 

– Voi hyvin olla, että samantyyppistä yöpäivystystä joudutaan tälläkin kertaa sopimaan. Mutta nythän ei ole mitään sellaista erityistä takarajaa, jonka yli mentyään tämä päätös raukeaisi, eli kysymys on tämän jarrutuksen kohdalla lähinnä showsta.

Hassi sanoo, ettei tiedä, minkä vuoksi keskustelua venytetään.

– Ehdin lyhyesti rupatella heidän kanssaan, jotka vastustavat pakettia, mutta eivät ole perussuomalaisia ja hekin ovat ihmeissään, että mikä tämän jarrutuskeskustelun tavoite on.

– Pidän hiukan kyseenalaisena, että kun kansanedustajat tekevät työtä, johon heidät on valittu, niin sitä kutsutaan viivytykseksi. Eduskunnassa käydään keskustelua elvytyspaketista ja sitä käydään niin kauan, kuin kansanedustajilla on asiaan sanottavaa, Halla-aho kommentoi MTV:lle.

Viikkojen väittely tukipaketista?

Jos oikein aletaan keskustella, iltapäivällä alkaneen täysistunnon kesto voisi venyä periaatteessa vaikka viikkoja.

Puhemies Vehviläinen muistuttaa, että täysistunnon aikatauluissa on otettava huomioon valiokuntien kokoukset. Perustuslakivaliokunnalla on kokous huomenna kello 10 ja sen arvioidaan kestävän koko päivän.

– Kun valiokunnat kokoontuvat, emme pidä täysistuntoa.

Vehviläinen ei vielä toistaiseksi osaa sanoa, koska kansanedustajat pääsevät äänestämään tukipaketista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja