Säästä ruokakuluissa satasia ja laihdu

Eurojen säästäminen ja laihduttaminen ei ole mahdoton yhdistelmä! Lue vinkit hoikempaan olemukseen ja kukkaron nyörien kiristämiseen.

1. Omat eväät töihin

Työpaikkaruokalan ateriat saattavat tehdä isonkin loven kukkaroon kuukaudessa. Samalla ruoat ovat usein myös melko lihottavia, sillä rasvaisten ja hiilihydraattipitoisten ruokien valmistaminen on yksinkertaisesti edullisempaa. Noin kuuden euron työpaikkalounaasta kertyy kuukauden aikana (n. 21 työpäivää) 126 euron lasku, kympin lounas maksaa kuussa jo 210 euroa. Säästä siis linjojasi ja kukkaroasi valmistamalla kotona lounas vaikkapa kolmena päivänä viikossa. Edullisen ja terveellisen lounaan saa aikaan esimerkiksi kauden juureksista, broilerista ja pavuista.

2. Ravintolaruoalle stoppi

Ravintolaruoat vasta rasvaa pursuavatkin! 20 euron tex-mex-illallinen tekee hallaa paitsi lompakolle myös keholle. Vähennä siis ravintolakäyntejä ja syö ulkona esimerkiksi vain kerran kuussa.

3. Terveellinen ei aina ole kalliimpaa

Monet perustelevat roskaruoan ostamisen niiden halvalla hinnalla. Todellisuudessa myös terveellistä ruokaa on mahdollista ostaa edullisesti. Pysyttele kauden tuotteissa ja seuraa tarjouksia. Tässä muutama vinkki:

Kala: Pakastesei, silakka, silakkafileet, kirjolohi (tarjouksesta), hauki, purkkitonnikala ja itse pyydetty kala ovat edullisimpia. Osta tarjouksesta kokonainen kirjolohi, fileoi se ja valmista ruodoista ja päästä keitto ja fileistä parikin ruokaa perheen koosta riippuen. Osan fileestä voit myös pakastaa.

Kananmunat: Peruskananmunat ovat edullisimpia ja kaikki munat ovat edelleen edullisia varsinkin kun vertaa hintaa niiden hyvään ravintosisältöön.

Leipä: Ruisleipä on aina hintansa väärtti! Rukiin ja myös muiden täysjyväleipien ravintoarvo on erittäin hyvä. Edullisimpia ovat tavallinen ruislimppu, isot pakkaukset pala- tai viipaleleipää ja näkkileipä. Valitse leipä jossa on runsaasti kuitua, ainakin 6g/100g. Vertaile leipien kilohintoja.

4. Hyödynnä luonto!

Suomen luonto on pullollaan terveellisiä aineksia, joita voit hakea ruokapöytääsi ihan ilmaiseksi. Poimi kesän ja syksyn tullen metsästä ja pelloilta marjoja, poimi terveyspommeja mummin omenapuusta ja tutustu luonnonyrtteihin! Pihallasi voi kasvaa maukkaita mausteita, joista et ollut aiemmin edes tietoinen.

5. Kasvata itse

Hyödynnä oma piha ja kasvata esimerkiksi tomaatteja, kesäkurpitsaa, chiliä ja muita helppoja ruokakasveja. Tomaatit ja chilit viihtyvät hyvin myös kerrostalon lasitetulla parvekkeella. Kun ostat kaupasta yrttejä tai salaatteja, älä missään nimessä heitä puoliksi syötyjä kasveja roskikseen. Laita yrtit tai salaatti ruukkuun kasvamaan valoisaan paikkaan ja kastele tarpeen mukaan. Näin euron salaattinipusta riittää vielä moneksi viikoksi!

6. Kokatkaa yhdessä ystävien kanssa

Kutsu ystävät koolle ja sopikaa etukäteen yhdessä, mitä (terveellistä) ruokaa teette. Jakakaa ruokakulut ja pitäkää hauskaa keittiössä ruokaa laittaen. Sen lisäksi, että nauru pidentää ikää, voi siitä olla apua myös painonhallinnassa. Jaetut ruokakulut pitävät myös lompakon kurissa ja mitä enemmän syöjiä ruokapöydässä on, sitä pienemmällä todennäköisyydellä ruokaa menee hukkaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat