Saapasjalkakissa 3D

Puss in Boots 3D, USA 2011. Ohjaus: Chris Miller. Dubatun version dialogiohjaus: Annamari Metsävainio. Käsikirjoitus: Ken Marino ja David Wain. Alkuperäiset äänet: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifiniakis, Billy Bob Thornton. Suomenkieliset äänet: Heikki Sankari, Petra Karjalainen, Antti Luusuaniemi, Paleface, Ella Pyhältö, Anu Sinisalo, Pertti Sveholm. Kesto: 90 min.

Kahdeksan vuotta takaperin Chris Millerin ohjaama animaatio Shrek 2 esitteli yleisölle nokkelan ja itseriittoisen Saapasjalkakissan, jonka äänenä valloitti Antonio Banderas. Nyt hurmurikatti on saanut oman 3D-elokuvansa ja sitä myöten myös suomenkielisen versionsa.

Tarina sijoittuu aikaan ennen kuin kissa tapasi Shrek-jätin ystävineen. Sillä on hyvin vähän tekemistä Hanhiemon tarinoista (1697) tutun puhuvan kissahahmon kanssa, vaikka kultaisia munia hautova siivekäskin seikkailussa vierailee. Shrek-leffojen tapaan elokuva tulvii viittauksia satuihin (mm. Jaakko ja pavunvarsi, Liisa ihmemaassa...), mutta aikuisyleisölle suunnattuja ”sisäpiirin vitsejä” on vähemmän.

Ilkeältä omistajaltaan karannut Saapasjalkakissa (Heikki Sankari) lyöttäytyy yhteen katujen kasvatin, viekkaan Kitty Pehmotassun (Petra Karjalainen), ja älykkään lapsuudenystävänsä Tyyris Tyllerön (Antti Luusuaniemi) kanssa pelastaakseen kotikaupunkinsa ja puhdistaakseen tahriutuneen maineensa. Suunnitelmana on löytää taikapavut, joiden kasvattamaa pavunvartta pitkin päästäisiin taivaanlinnaan kultaisten hanhenmunien tykö.

Paha vain papuja pitää hallussaan kaamea konnapariskunta Taavi ja Anni, joiden suomalaisina ääninä hauskuuttavat Karri ”Paleface” Miettinen ja Ella Pyhältö. Seuraa sarja hurjia takaa-ajoja, miekkataistoja ja monimutkaisia konnankoukkuja, joissa testataan niin ystävyyden kuin rakkaudenkin rajoja.

Millerin Saapasjalkakissa on Zorroa muistuttava, miekkaa viuhuttava ja flamencoa tanssiva otus, jolla on kymmenen elämää ja kyky hurmata nartut. Toiminnan ja jännityksen sekaan on ripoteltu sopivasti myös suvantoja. Erityistä 3D-silmänruokaa ovat kissasankarin ja hänen viehkon rikoskumppaninsa Kittyn väliset flamenco-mittelöt sekä pilvien päällä tapahtuvat ohuen ilmanalan ihmeet.

Vaikka Banderasin ja Salma Hayekin pehmeitä aksentteja tulee ikävä, aivan oivallisesti Sankari, Karjalainen ja Luusuaniemi kumppaneineen dubbauksesta selviytyvät Annamari Metsävainion ohjauksessa.

Värikylläinen Saapasjalkakissa on mainio koko perheen animaatio, jolle epäilemättä on luvassa myös jatkoa.

Teksti: Tuuve Aro

Lue myös:

    Uusimmat