Mainos

Sääntöjen laiminlyönti saattoi aiheuttaa Japanin ydinturman

Japanin poliisi on aloittanut laajan tutkimuksen Tokaimurassa torstaina sattuneen vakavan ydinturman syiden selvittämiseksi. Ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen omistava JCO-yritys on myöntänyt, että tehtaassa on jo vuosien ajan rikottu turvallisuusmääräyksiä. -Perustimme erityisen tutkimusryhmän, koska epäilemme tehtaan johdon syyllistyneen tietoisiin laiminlyönteihin, jotka ovat aiheuttaneet vammoja, sanoi paikallisen poliisin edustaja. Hänen mukaansa tehtaan johdon epäillään rikkoneen ydinturvallisuutta koskevaa lakia.

Poliisitutkimuksen lisäksi turman syitä selvittävät myös Japanin ydinturvakomissio ja maan tiede- ja teknologiavirasto. Ydinturvakomissio tutkii myös, onko Japanin hallitus syyllistynyt laiminlyönteihin ydinaineita käsittelevien laitosten valvonnassa. -Haluamme selvittää, onko hallituksen valvonta ollut puutteellista, sanoi komission puheenjohtaja Kazuo Sato.

Sääntöjä rikottiin tietoisesti

Tokaimuran käsittelylaitoksen omistava JCO-yritys kertoi tänään, että se on neljän vuoden ajan tietoisesti rikkonut ydinpolttoaineen rikastamista sääteleviä lakeja ja säännöksiä. Yhtiön edustaja Hideki Motoki kertoi, että yhtiö muutti sisäisiä ohjeitaan ilman Japanin hallituksen suostumusta. Työntekijät saivat muun muassa kanniskella rikastettua uraania ympäri laitosta ämpäriä muistuttavissa terässoikoissa. -Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, aiheuttivatko sääntöjen rikkomukset onnettomuuden, Motoki sanoi sunnuntaina. Myös toinen tehtaan edustaja, suunnittelupäällikkö Hiroyuki Ogawa myönsi, että onnettomuus saattoi johtua "riittämättömästä asiantuntemuksesta". Ogawan mukaan laitos on käyttänyt uusia työohjeita noin parin vuoden ajan.

Torstaina sattuneessa turmassa pahiten säteilylle altistuneet kolme tehtaan työntekijää ovat edelleen kriittisessä tilassa. Lääkärien mukaan kaksi heistä tarvitsee todennäköisesti luuydinsiirtoja. Yksi heistä on jouduttu siirtämään erikoissairaalaan saamaan verisolusiirtoja. Kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä ihmistä altistui säteilylle, kun käsiteltävässä uraanierässä pääsi käyntiin hallitsematon ydinreaktio. Onnettomuus sattui, kun laitoksen työntekijä lastasi uraanisäiliöön 16 kiloa uraania normaalin kahden kilon sijasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.