Saako iltakuuden jälkeen enää syödä? - Myyttejä ja faktoja laihduttamisesta

Kun talven merkit vaihtuvat kevään merkkeihin, havahtuu moni vyötärölle kerääntyneiden senttien olemassaoloon. Useimmille kuitenkin tavoite ”kesäkuntoon” laihduttamisesta on helpommin ajateltu kuin tehty.

Juhlat, ylennys, illanistujaiset, vaikea työasia, väsymys, kiukutteleva lapsi… Näitä ja muita vastaavia syitä yhdistää se, että jokaiseen tilanteeseen sopii herkuttelu – joko ilon tai mielipahan vuoksi.

– Laihduttaminen on monelle vaikeaa siksi, että keksimme syitä siihen, minkä takia voimme herkutella. Eli syömme moneen muuhunkin tunteeseen kuin vain nälkään. Lisäksi useimmissa meissä asuu vielä sellainen kivikautinen ihminen, joka syö tilaisuuden tullen niin paljon kuin mahdollista, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoo.

Totta vai tarua?

Toisinaan kuulee ajatuksia siitä, millä keinoilla kerääntyneitä kiloja voisi karistaa. Esimerkiksi ”älä syö iltakuuden jälkeen”, ”vältä hiilihydraatteja” tai ”liikkumalla laihdut” ovat kaikki ajatuksia, joiden takana Partanen ei seiso.

– Iltasyöpön voi olla hyvä pysyä iltakuuden jälkeen poissa jääkaapilta. Mutta ei järkevä iltapala ole kielletty. Ja hiilihydraattien välttäminen ei sovi kaikille. Mielestäni paras tapa on syödä hyviä järkihiilihydraatteja, enkä lähtisi missään tapauksessa alakarppaajien muna-pekonilinjalle, jossa osa kasviksista ja hedelmistäkin on kielletty. Eikä tutkimusten mukaan liikunta juurikaan laihduta, mutta auttaa kyllä pitämään pudotettua painoa poissa, Partanen toteaa.

Vanhat konstit pätevät

Oikotietä onneen ei ole, vaan kaikissa tapauksissa on opeteltava oikea ateriarytmi ja ruokavalio. Hyvin tyypillistä kuitenkin monelle on se, että muutosta haluttaisiin nopeasti.

– Silloin esimerkiksi laihdutusvalmisteista voi olla apua. Ateriankorvikkeet sopivat välipaloiksi kiireiselle ihmiselle, jolle säännöllisen ateriarytmin ja terveellisten välipalojen löytäminen voivat olla hankalaa. Toisaalta VLCD-valmisteet eli matalaenergiadieettivalmisteet voivat sopia niille, joiden paino junnaa paikallaan. Niistä saa hyvän lähtöstartin, Partanen neuvoo.

Parhaat konstit laihduttamiseen eivät ole uusia.

– Säännöllinen ateriarytmi, riittävästi kasviksia ja oikeanlainen annoskoko, jotta ihminen osaa syödä itsensä sopivasti kylläiseksi, Partanen summaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja