Saako flunssassa urheilla?

Ikävä syysflunssa iskee talven kynnyksellä miltei jokaiseen. Saako flunssan kourissa harrastaa urheilua?

Raikas syyssää on mitä mukavin ympäristö nauttia liikunnan riemusta. Useimmat sairastuvat syksyn ja alkutalven aikana kuitenkin flunssaan, joka jarruttaa ikävästi liikuntaharrastuksesta innostunutta. Asiantuntija kertoo, kuinka flunssan ja urheilun yhtälöön tulisi suhtautua.

– Urheileminen lievästä flunssasta välittämättä voi jopa edistää paranemista, mutta jos kyseessä onkin vakavampi sairaus, urheilu saattaa pahentaa sairautta entisestään. Viruksen aiheuttaman infektion aikana urheilu saattaa jopa lisätä nestevajauksen tai lämpöhalvauksen riskiä, urheiluun erikoistunut professori David C. Nieman kertoo.

Lepää, jos oireet ilmenevät kaulan alapuolella

Jos flunssan oireet ovat keskittyneet vain pään alueelle kuten tukkoinen nenä tai arka kurkku, ei kyseessä ole Niemanin mukaan mitä todennäköisimmin tavallista flunssaa vakavampi tauti. Jos kuitenkin huomaa kuumeen nousevan, kärsii rintakivuista tai jos vatsa on sekaisin, on syytä jättäytyä urheilusuorituksista kokonaan. Lepääminen olisi tärkeää siihen saakka, kunnes oireet häviävät.

Ota rauhallisesti

Vaikka flunssa vaikuttaisi lievältä, on rankempia liikuntamuotoja syytä välttää. Esimerkiksi kävelylenkki saattaa olla Niemanin mukaan sopivan rauhallinen lääke liikuntakärpäsen puraisseen, mutta flunssaan sairastuneen liikuntamuodoksi.

– Juuri otettu lääke saattaa poistaa tai vähentää oireita kuten nenän tukkoisuutta. Silloin olo paranee automaattisesti, vaikka flunssaa ei olisikaan selätetty. Jos rasittaa tuolloin liikaa kroppaa, saattavat oireet pahentua merkittävästi, Nieman kertoo.

Anna itsellesi armoa selätettyäsi flunssan

– Kun kuume ja muut vakavammat oireet ovat ohi, on hyvä tarkkailla aluksi omaa kroppaansa vaikkapa kävelylenkillä. Siten voi seurata omaa oloaan, Nieman neuvoo

Kun flunssan oireista ei ole ollut tietoa viikkoon, voi Niemanin mukaan treenin määrää kasvattaa jälleen kohti flunssaa edeltänyttä aikaa.

MTV3/Helmi

Lähde: Rodale

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja