Ryhmä israelilaisaktivisteja estää avustusrekkoja pääsemästä Gazan kaistalle

Ryhmä israelilaisaktivisteja on tänäänkin estänyt avustusrekkoja pääsemästä Gazan kaistalle, kertoo israelilaislehti Haaretz.

Ryhmä on jo toista päivää tukkinut humanitaarista apua kuljettavien rekkojen kulkureitin Gazan kaistalle Israelin Kerem Shalomin rajanylityspisteellä.

Israelilainen uutissivusto Ynet kertoi israelilaisaktivistien estäneen eilisen aikana yli 50 rekan kulun. Rajalta pääsi eilen koko päivän aikana läpi vain 9 rekkaa, Ynet kertoi.

Mukana tempauksessa on israelilaisia oikeistoaktivisteja eri järjestöistä, kuolleiden israelilaissotilaiden omaisia sekä Hamasin tai muiden äärijärjestöjen käsissä olevien israelilaisten panttivankien perheenjäseniä.

Qatarilaisen uutiskanavan Al-Jazeeran videolla näkyy, kuinka israelilaisaktivistit heiluttivat rajanylityspisteellä eilen Israelin lippuja ja huusivat iskulauseita avustusrekkojen edessä.

Tärkein kauttakulkupiste avustuksille

Egyptin, Israelin ja Gazan rajalla sijaitseva Kerem Shalom on yksi tärkeimmistä avustustarvikkeiden kauttakulkupaikoista Gazan kaistalle. Sen avaaminen joulukuussa kansainvälisen painostuksen alla mahdollisti nopeamman avuntoimituksen hädänalaisille gazalaisille kuin Rafahin rajanylityspisteen kautta Egyptin rajalta.

Tien tukkineiden mielestä Israelin ei tulisi päästää avustustarvikkeita Gazan kaistalle. Jotkut panttivankien omaisista vaativat, että avustustarvikkeita ei saa päästää läpi ennen kuin kaikki noin 130 jäljellä olevaa panttivankia on vapautettu Gazan kaistalla. Nuorin panttivangeista on vain yksivuotias vauva, jonka kohtalosta ei ole tietoa.

Hamas ja muut sen vanavedessä Israeliin hyökänneet järjestöt ottivat noin 240 panttivankia 7. lokakuuta tekemässään verilöylyssä, jonka jälkeen Israel laukaisi massiivisen vastaiskun Gazan kaistalle.

"Gazalaiset eivät ansaitse avustustarvikkeita"

Tietä tukkimassa mukana ollut israelilaisen panttivangin omainen Tzufit Libman sanoi Haaretzille olleensa ylpeä "saavutuksestaan".

– Olimme täällä eilen ja saavutimme mahdottoman. Pysäytimme nämä rekat. Jos tuhannet ihmiset seisovat ja protestoivat täällä, eivät rekat voi edetä, Libman sanoi.

– Tämä humanitaarinen apu on vastuun välttelemistä, moraalisen vastuun välttelemistä. Nämä viattomat siviilit (Gazassa) auttavat Hamasia. He valitsivat Hamasin. Heillä ei ole oikeutta vastaanottaa yhtään mitään Israelin hallitukselta, hän sanoi.

Hamasin alaisen alueen terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskuissa ja maaoperaatioissa on kuollut lähes 26 000 ihmistä, joista valtaosa oli siviilejä, naisia ja lapsia.

YK:n alaiset sekä muut kansainväliset järjestöt ovat kuvailleet humanitaarista kriisiä Gazan kaistalla katastrofaaliseksi. Gazalaisilla on pulaa kaikesta, eikä heillä ole YK:n mukaan enää ainuttakaan turvallista paikkaa, jonne ilmaiskuja tai taisteluita voisi paeta.

Etelä-Afrikan Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) avaamassa oikeusjutussa Israelia syytetään kansanmurhasta ja pyrkimyksestä ajaa palestiinalaiset lopullisesti pois alueelta.

Korjattu 26.1. lausetta toisessa kappaleessa toisen väliotsikon jälkeen. Tien tukkineiden mielestä Israelin ei tulisi päästää avustustarvikkeita Gazan kaistalle, toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat