Mainos

Rusi vaatii Stasi- ja KGB-listoja julki

Alpo Rusi vaatii valtiolta korvauksia, sillä hänen mielestään suojelupoliisi aloitti aikoinaan perusteettoman esitutkinnan. Korvausoikeudenkäyntiin haastetaan nimekkäitä todistajia.

Suurlähettiläs Alpo Rusin mukaan valtiolla on ainakin neljä listaa suomalaisista Stasi- ja KGB -kontakteista. Rusi vaatii niitä julkistettaviksi Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa korvausoikeudenkäynnissä.

Rusia epäiltiin 2000-luvun alussa vakoilusta DDR:n hyväksi 60-70 -luvulla, mutta syytteitä ei nostettu. Rusin mukaan suojelupoliisi oli huolimaton ja tulkitsi Saksasta saatuja stasitietoja väärin.

Rusi vaatii maineensa lokaamisesta 500 000 euroa. Valtion mukaan jutussa oli perusteet poliisitutkinnalle ja asioissa on menetelty lain mukaan.

Rusi aikoo haastaa vahingonkorvausoikeudenkäyntiinsä kaikkiaan 19 todistajaa. Listalla ovat muun muassa eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, sisäministeri Kari Rajamäki, oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio sekä Supon entistä ja nykyistä johtoa.

Valmisteluistunnon aluksi Rusin avustaja Olli Santanen esitti niin sanotun editiovaatimuksen. Santanen vaati neljää valtion hallussa olevaa listaa julkisiksi, jotta voitaisiin paremmin yksilöidä miksi vain Rusia vastaan aloitettiin poliisitutkinta. Valtio vastusti vaatimusta.

Oikeus ottaa listojen julkistamiseen kantaa huhtikuussa, mutta varsinaiseen oikeudenkäyntiin päästään vasta elokuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.