Ruotsissa vasemmisto ja vihreät rynnivät – Ruotsidemokraattien tulos romahti

Mitä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summaa annin 4:59
Tämä eurovaaleista jäi käteen – MTV:n vaalistudio summasi annin

Ruotsidemokraatit oli putoamassa neljännelle sijalle.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue ovat kasvattamassa ääniosuuksiaan eurovaaleissa, kun äänistä oli laskettu 92 prosenttia.

Ympäristöpuolueen kannatus nousi noin kaksi prosenttiyksikköä ja vasemmiston puolestaan noin neljä. Molemmat kasvattivat meppimääräänsä yhdellä, ympäristöpuolue kolmeen ja vasemmisto kahteen.

Suurimpana puolueena pysyy sosiaalidemokraatit noin 25 prosentin osuudella, mutta puolue oli kasvattamassa äänisaalistaan vain noin prosenttiyksiköllä. Puolue säilyttää viisi meppiänsä.

Vasemmistopuolueen edustaja Jonas Sjöstedt iloitsi SVT:n haastattelussa sekä oman puolueensa että vihreiden ja sosiaalidemokraattien hyvästä tuloksesta. Hänen mukaansa vasemmistopuolue oli kuitenkin selvin voittaja vaaleissa.

Toiseksi suurimpana puolueena tulee puolestaan Maltillinen kokoomus noin 18 prosentin äänisaaliilla, mikä tarkoittaa puolueen pysyvän neljässä EU-edustajassaan.

Ruotsidemokraattien Åkesson syytti paljastusjuttua

Äärioikeistolainen Ruotsidemokraatit on menettämässä noin kaksi prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Puolue kuitenkin pitää kolme meppipaikkaansa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson syytti huonosta menestyksestä TV4:n paljastusjuttua, jossa kerrottiin puolueen käyttäneen trollitilejä sosiaalisen median palveluissa.

Hänen mukaansa puolue ei päässyt paljastuksen takia puhumaan muusta kuin sen kytköksistä trollitileihin.

Ennakkoarvioissa oli veikkailtu, että liberaalit, kristillisdemokraatit ja keskustapuolue saattaisivat pudota äänikynnyksen alle ja jäädä ilman parlamenttipaikkoja. Lähes valmiiden tulosten mukaan kaikki olivat silti yltämässä yli neljän prosentin rajan.

Vaalien suurimmaksi häviäjäksi oli matkalla keskustapuolue, joka oli menettämässä kannatuksestaan 3,5 prosenttiyksikköä viime vaaleihin verrattuna.

 

Lue myös:

    Uusimmat