Pääministeri Orpo keskusteli Ruotsin Kristerssonin kanssa jengirikollisuudesta: "Totta kai ollaan valmiita auttamaan"

Näin pääministeri Orpo kommentoi Ruotsin poliisin avunpyyntöä 2:56
Video: Näin Orpo kommentoi Suomen mahdollista apua Ruotsille

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on eilen keskustellut Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa Ruotsin vakavasta jengirikollisuudesta. 

– Tilanne Ruotsissa on todella vakava ja uutiset ovat järkyttäviä. Jengirikollisuus, pommien räjähdykset, kuolonuhreja tämä pitää ottaa vakavasti. Olin jo eilen yhteydessä alustavasti Kristerssoniin. Todettiin että hän selvittää asiaa, ja katsotaan, onko jotain missä Suomi voisi olla Ruotsin tukena tässä vaiheessa, sanoo Petteri Orpo.

Ruotsin entinen pääministeri Magdalena Andersson väläytti eilen, että Ruotsi voisi pyytää poliisiapua Suomesta. Orpo ei halua tässä vaiheessa tarkentaa, millä tavalla Suomi voisi auttaa Ruotsia.

– Minusta on parasta katsoa rauhassa, mitkä ovat niitä elementtejä, joissa mahdollisesti voisimme auttaa, jos on luontevaa, ja josta oikeasti voisi olla apua. 

Orpo mainitsee esimerkiksi, että Suomen viranomaiset voisivat tukea ruotsalaisia ja Suomen poliisi voi antaa osaamistaan tarpeen tullessa.

–  Nämä ovat sellaisia asioita, että ensin kuullaan mitä Ruotsi toivoo ja sitten katsotaan mikä meillä on mahdollista ja annetaan asiantuntijoiden myös puhua keskenään tästä. 

Suomen hallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa, mutta Orpon mukaan Suomi on kyllä valmis auttamaan jos Ruotsi pyytää apua. 

–  Jos naapurilla on näin pahoja ongelmia niin totta kai ollaan valmiita auttamaan, jos löytyy siihen luonteva tapa. 

Ruotsi harkitsee armeijan apua

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson piti eilen tiedotustilaisuuden, missä hän kertoi Ruotsin hallituksen harkitsevan puolustusvoimien käyttöä poliisin tukena maata riivaavan jengiväkivallan torjunnassa. Syyskuussa jo yli 10 ihmistä on kuollut jengeihin kytkeytyvissä väkivaltaisissa iskuissa.

Kristersson tapaa tänään maan poliisiylijohtajan sekä puolustusvoimien komentajan. Kristersson kertoi myös eilen, että Ruotsin lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa jengiväkivallan torjumiseksi.

Juttua korjattu 29.9. kello 17.36: Micael Bydén on Ruotsin puolustusvoimien komentaja, ei ylipäällikkö, kuten jutussa virheellisesti kirjoitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat