Jengisota repii Ruotsia: Tällaista apua Suomen poliisi on valmis antamaan

Suomen poliisi valmis auttamaan Ruotsia jengirikollisuuskriisissä – poliisijohtaja kertoo, millaista apu voisi olla 5:46
Suomen poliisi on valmis auttamaan Ruotsia jengirikollisuuskriisissä – poliisijohtaja kertoo, millaista apu voisi olla.

Poliisihallitus on valmis lähettämään apua Ruotsiin, jos tarve vaatii. Poliisin mukaan ruotsalaisjengit tekevät jo yhteistyötä suomalaisten rikollisten kanssa.

Jengirikollisuus, pommi-iskut ja ammuskelut repivät Ruotsia. Pelkästään syyskuussa yli kymmenen ihmistä on kuollut väkivaltaisuuksissa, joiden uskotaan liittyvän rikollisten välienselvittelyihin.

Maassa pohditaan nyt poikkeuksellisiakin lääkkeitä ongelmaan. Esimerkiksi entinen pääministeri Magdalena Andersson ehdotti eilen, että Ruotsi voisi pyytää kriisitilanteessa poliisiapua Suomesta. 

Suomen Poliisihallitus ei tyrmää ajatusta.

– Kyllä me lähtökohtaisesti suhtaudumme siihen myönteisesti. Toki nyt täytyy sanoa, että mitään pyyntöä ei sieltä ole tullut, eli näin ollen ei ole voitu edes harkita, mitä se apu voisi olla, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kommentoi MTV Uutisille.

Heikinheimo korostaa, että vaikka apua pyydettäisiin ja tarjottaisiin, Ruotsiin ei voida lähettää "laaja-alaista tai pitkäaikaista" apua.

– Ehkä täytyisi todeta, että laatu korvaa määrän, ja meiltä tulisi jotain asiantuntija-apua, kuten yleensä on ollutkin, hän sanoo.

Yhteistyötä tehdään jo

Poliisi on jo aiemmin tarjonnut ulkomaille apua muun muassa erilaisten tapahtumien turvaamisessa. 

Myös operatiivista yhteistyötä tehdään kaiken aikaa, esimerkiksi juuri jengirikollisuuteen liittyen. 

Poliisijohtajan mukaan ruotsalaiskollegoilta kuultu viesti on selkeä.

– Ruotsin kollegat meille toistuvasti muistuttavat, että huolehtikaa että sellaista tilannetta ei tule kuin heillä siellä Ruotsissa tänä päivänä on, Heikinheimo sanoo.

– Kyllähän meilläkin on ollut merkkejä katujengien kasvamisesta ja heidän rikollisesta toiminnastaan. Onneksi Suomessa on ryhdytty toimenpiteisiin sen tiimoilta ja nyt ollaan vielä tehostamassa niitä toimenpiteitä uuden hallitusohjelman myötä, hän kommentoi hetken kuluttua.

Ruotsin kehitystä seurataan Suomessa erityisen tarkasti myös siitä syystä, että ruotsalaisilla jengeillä voi olla vaikutusvaltaa myös Suomessa. 

Rajat ylittävästä jengien yhteistyöstä on jo merkkejä. 

– Kyllä siitä jonkinlaisia merkkejä on, mutta ei sellaisia, joista olisi syytä olla huolissaan sillä tavalla, että ruotsalaiset jengit olisivat Suomea valloittamassa, Heikinheimo arvioi.

Orpo MTV:lle: Keskustelin Kristerssonin kanssa

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi MTV Uutisille aiemmin tänään, että hän on keskustellut mahdollisesta avunannosta Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa. 

– Olin jo eilen yhteydessä alustavasti Kristerssoniin. Todettiin että hän selvittää asiaa, ja katsotaan, onko jotain missä Suomi voisi olla Ruotsin tukena tässä vaiheessa, Orpo sanoi.

Kriisiytyneen tilanteen johdosta Ruotsissa on pohdittu myös jopa maan puolustusvoimien käyttöä poliisin tukena. 

Pääministeri Kristersson tapaa tänään maan poliisiylijohtajan lisäksi puolustusvoimien ylipäällikön. 

Lue myös:

    Uusimmat