Mainos

Ruotsissa pelätään uutta hylkeiden joukkotuhoa

Yli 200 kirjohyljettä Tanskassa tappaneen virustaudin pelätään leviävän toden teolla myös Ruotsiin. Maan länsirannikolta on löydetty toistaiseksi vasta 11 kuollutta hyljettä, mutta epidemialla on kaikki ainekset kehittyä vuoden 1988 kalaiseksi joukkotuhoksi.

Tutkijoiden mukaan hylkeet ovat sairastuneet samaan penikkatautiin, joka niitti satoa myös 14 vuotta sitten. Tuolloin Ruotsin hyljekannasta hävisi puolet eli noin 17 000 yksilöä. Eläinlääkäri Anders Begmanin mukaan ei ole juuri epäilystä, etteivätkö Ruotsista tavatut kuolleet hylkeet olisi menehtyneet Tanskasta alkunsa saaneeseen tautiin.

Hylkeiden penikkatauti ei johdu ympäristön saastumisesta, vaan virusta on todennäköisesti liikkeellä hyljepopulaatioissa kaiken aikaa. Epidemiaksi tilanne puhkeaa, kun hylkeiden vastustuskyky laskee tarpeeksi alas. -Edellisen epidemian jälkeen syntyneillä sukupolvilla on huono vastustuskyky ja nyt populaatio on kasvanut tarpeeksi suureksi, että uusi epidemia voi puhjeta, sanoo virologi Lena Renström. Ruotsin hyljemäärä ehti jo kasvaa suuremmaksi kuin ennen vuotta 1988. Ruotsin hallitus harkitsee nyt, peruuko sen Länsirannikolle myönnettyjä lupia sadan hylkeen ampumiseksi.

(MTV3-STT-Aftonbladet)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.