Ruotsissa ihmetellään Tarja Halosen "siellä onkin miehet johdossa" -puheita, joissa hän painottaa tasa-arvon merkitystä koronataistelussa: "Isku Ruotsia vastaan"

Aftonbladet kirjoittaa presidentti Tarja Halosen koronakriisikommenttien olevan isku Ruotsia vastaan. Halonen sanoi Ylen haastattelussa viime viikolla, että Ruotsi ei näytä pärjänneen koronatoimenpiteissä yhtä hyvin kuin muut pohjoiset hyvinvointiyhteiskunnat. – Mutta siellä onkin miehet johdossa, Halonen napautti.

Presidentti Tarja Halonen sanoi Ylen Politiikkaradiossa viime torstaina, että koronaepidemiatilanne on hoidettu paremmin naisjohtoisissa maissa.

– Näyttää, että tilanne on mennyt paremmin kaikissa niissä maissa, joissa naisilla on vahva asema ja joissa on myös naisjohtaja. Jopa niin, että tasa-arvoisessa pohjoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa läntinen naapurimaamme Ruotsi ei näytä tässä tarkastelussa pärjäävän kovin hyvin. Mutta siellä onkin miehet johdossa, Halonen sanoi.

Halonen ylistää myös pääministeri Sanna Marinin hallituksen tapaa käsitellä koronatilannetta. Halonen arvioi myös, että Saksa on pärjännyt hyvin pandemian hillitsemisessä liittokansleri Angela Merkelin johdolla.

Halonen sanoi haastattelussa, että naisilla on toisenlainen kokemuspohja, joka voi auttaa uudenlaisen turvallisuusriskin – kuten pandemian – käsittelyssä.

– Asiaan ei vaikuta pelkästään se, onko johdossa naisia, vaan se että että naisten asema on yhteiskunnassa vahvempi ja on pidetty tärkeänä toisia aloja kuin puhtaasti miesvaltaisessa yhteiskunnassa.

Halosen mukaan turvallisuuskäsite on muuttunut. Aiemmin turvallisuudesta puhuttaessa on keskitytty aseisiin ja sotaan, eikä epidemian mahdollisuutta turvallisuusriskinä ole otettu vakavasti.

Aftonbladetin artikkelista kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat