Mika Aaltola kommentoi Ruotsin vaalitulosta – "Tulee värittämään Ruotsin siirtymistä Nato-aikaan"

Näin Ruotsin vaalitulosta analysoi Mika Aaltola 1:41
Näin Ruotsin vaalitulosta analysoi Mika Aaltola

Ruotsissa oikeistoblokki on saamassa valtiopäiville kolmen paikan enemmistön. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan vaalitulos vaikuttaa Ruotsin Nato-siirtymään.

Kun lähes kaikkien äänestysalueiden äänet on laskettu, maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoi tänään illalla tiedotustilaisuudessa pyytävänsä eroa pääministerin tehtävistä. Hän tunnusti tappionsa ja kertoi tekevänsä virallisen eronpyynnön torstaina.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.

Ääntenlaskenta punavihreän hallitusvaihtoehdon ja oikeistopuolueiden välillä on ollut todella täpärä.

MTV Uutiset Tukholmassa: Oikeistopuolueiden blokki varmisti voittonsa Ruotsin valtiopäivävaaleissa 2:48
MTV Uutiset Tukholmassa: Oikeistopuolueiden blokki varmisti voittonsa Ruotsin valtiopäivävaaleissa – "Magdalena Anderssonille ihan hirveä pettymys"

Aaltola: Vaikuttaa Ruotsin Nato-siirtymään

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Ruotsin korkea äänestysprosentti osoittaa demokratian vahvuutta pohjoismaissa. Aaltola vieraili MTV Uutisten Asian ytimessä- ohjelmassa.

– Ruotsissa vallitsee aika vahva konsensus ulkopolitiikan suhteen. Toki oikeistoblokissa on oltu vielä myönteisempiä Naton suhteen. 

Aaltolan mukaan Ruotsin Nato-siirtymä tulee Ruotsin vaalituloksen myötä olemaan erilainen, kuin mitä se olisi punavihreän blokin voittaessa.

Uusi pääministeri

Pääministeriksi nousee Moderaattien Ulf Kristersson.

Alkuun vaalituloksissa punavihreät puolueet jopa johtivat ääntenlaskentaa, kunnes porvariblokki kiri ohi. Lopulliseen tulokseen vaikuttivat vielä ulkoruotsalaisilta tulleet äänet sekä ennakkoäänet.

Suurimmat voittajat vaaleissa ovat olleet sosiaalidemokraatit ja ruotsidemokraatit. Moderaatit eli maltillinen kokoomus jäänee vaaleissa kolmanneksi, mikä on ollut puolueelle pettymyksen paikka.

Ruotsin vaaleissa teemana on ollut muun muassa lisääntyvä jengirikollisuus. Äänestysprosentti Ruotsin vaaleissa on korkea, noin 83 prosenttia.

Ruotsin vaalitaistelu on tulista. Mitkä kysymykset ratkaisevat voittajan? 7:27
Ruotsin vaalitaistelu on tulista. Mitkä kysymykset ratkaisevat voittajan?


Lue myös:

    Uusimmat