Ruotsin Malmössä pelätään lapsisieppareita – jo kolme epäiltyä koululapsen sieppausyritystä samasta koulusta vuoden sisällä

Kahta eri alakouluikäistä lasta on yritetty kidnapata suoraan koulusta kolmena eri kertana tänä vuonna ruotsalaisesta Monbijouskolanista Malmössä. Tuntemattomat mieshenkilöt ovat käyttäneet hyväkseen koulujen koronapandemiasta johtuvia erikoisjärjestelyitä, Aftonbladet uutisoi.

Myös Sydsvenskan on aiemmin uutisoinut asiasta, jonka mukaan koulu on tehnyt poliisille ilmoituksen kolmesta eri kidnappausyrityksestä.

Tuntemattomat miehet ovat jo useamman kerran yrittäneet hakea koulusta kahta lasta, jotka eivät ole heidän. Sieppaajat ovat tehneet yrityksensä lasten koulusta pääsemisen aikaan, jotka järjestetään koronapandemian takia erityisjärjestelyin. Vanhemmat hakevat ja jättävät koululaiset koulun ulkopuolelle.  Kun esimerkiksi lapsia haetaan koulusta, vanhempien tulee soittaa kouluun, että lapsen voi nyt päästää koulurakennuksesta ulos koulupihalle.

Sieppaaja yrittää hyödyntää koronajärjestelyitä

Ensimmäinen sieppausyritys ajoittuu tammikuun puoliväliin. Mieshenkilö oli tuolloin soittanut koululle ja kertonut, että hän olit tullut hakemaan tytärtään. Tytön oikea isä kertoo Aftonbladetille, että mies oli tiennyt tytön oikean nimen ja mitä luokkaa hän kävi. 

Koulun henkilökunta oli päästänyt tytön pihalle, josta tämä oli noin vartin odottamisen jälkeen palannut takaisin koulurakennukseen, tytön isä kertoo.

Henkilökunta otti yhteyttä tytön äitiin, joka puolestaan kertoi, ettei nyt edes ollut isän vuoro noutaa tytärtä koulusta.

 – En ollut soittanut. Ajattelimme kuitenkin, että oli vain tapahtunut jokin virhe. Koulu kuitenkin lupasi muuttaa noutorutiineja, tyttären isä kertoo.

Toinen sieppausyritys tapahtui 18. tammikuuta. Tyttären isä muistaa tapauksen, sillä heillä oli tuolloin etävanhempaintapaaminen. Tytön äiti oli luvannut hakea lapsen koulusta.

Vain muutama tunti vanhempaintapaamisen jälkeen tuntematon mies oli jälleen soittanut koululle, ja taas kertonut aikovansa hakea lapsen.Tytär osasi kuitenkin itse todeta, että äidin olisi pitänyt hakea hänet sillä kertaa, joten henkilökunta ei päästänyt tyttöä ulos.

Vanhemmat ilmoittivat seuraavan päivänä tapahtuneesta poliisille. 

Kolmas yritys pääsiäislomalla

Pääsiäisloman aikana tapahtui kolmas sieppausyritys. Samankaltainen kaava toistui. Tällä kertaa tuntematon mies oli huolestuttavasti ollut jo sisällä koulussa ja tiesi nimeltä pojan sekä tämän luokan. 

 – Hänellä oli ilmeisesti hattu ja hengityssuojain, joten hänen tunnistamisensa oli vaikeaa, pojan isä kertoo.

Mies oli väittänyt olevansa pojan isäpuoli. Henkilökunta kuitenkin tunsi pojan perhetaustan hyvin, joten he totesivat tämän puhuvan pötyä.

Mies oli kadonnut nopeasti paikalta. Henkilökunta otti pojan vanhempiin yhteyttä, jotka puolestaan ilmoittivat tapahtuneesta poliisille. 

Tapauksesta järkyttyneet vanhemmat oliva muun muassa tutkineet pojan puhelimen selvittääkseen, oliko hän ollut yhteydessä joihinkin ihmisiin. Mitään ei kuitenkaan löytynyt.

Vanhemmilla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, keitä tai kuka heidän lapsiaan siepannut henkilö on. Tiedossa ei myöskään ole, kuinka niin tarkat tiedot lapsista ovat päätyneet sieppaajille.

Tämä tuntuu hirveältä ja olemme tietenkin peloissamme, mutten haluaa heijastaa sitä poikaani, eräs vanhempi toteaa.

Vanhemmat kritisoivat koulun johtoa

Lasten isät peräänkuuluttavat koululta jonkinlaista lyhyen ja pitkän tähtäimen kriisisuunnitelmaa, ettei lasten tietoja jaettaisi niin herkästi ympäriinsä.

Uutisen mukaan tutkimukset on tytön osalta toistaiseksi laitettu jäihin parempien todisteiden puutteessa. Myös pojan isä pelkää, että heidän ilmoituksensa kohtaa saman kohtalon.

– Tämä liittyy mieheen, joka yrittää siepata lapsia Malmön kouluista. Tämä on vakavaa. Entä jos tämä kohdistuu muihinkin kouluihin, yksi vanhemmista toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja