Ruotsin ja Suomen pääministerit tapasivat toisensa tänään: "Näin tiivistä yhteistyötä emme ole koskaan tehneet"

Ruotsin ja Suomen pääministerit tapasivat toisensa tänään – katso ministerikaksikon tiedotustilaisuus tästä 13:11
Katso Suomen ja Ruotsin pääministerien tiedotustilaisuus tästä!

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa tänään. Ministerien mukaan Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö on syventymässä.

Magdalena Andersson ja Peter Hultqvist tapaavat Suomessa presidentin Sauli Niinistön, pääministerin Sanna Marinin ja puolustusministerin Antti Kaikkosen

Ministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden tänään kello 14.40. MTV Uutiset näytti tilaisuuden suorana.

Marinin mukaan keskustelun kaikki osapuolet ovat tuominneet jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. 

Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi aikovat tehdä yhä tiiviimpää yhteistyötä jatkossa – samoin totesi myös Andersson.

– Näin tiivistä yhteistyötä emme ole koskaan aiemmin tehneet, Andersson totesi.

Sekä Marin ja Andersson huomauttivat kuitenkin, että juuri tällä hetkellä kumpaankaan maahan ei kohdistu sotilaallista uhkaa.

Andersson totesi Nato-kysymysten yhteydessä, ettei kansanäänestys ole aina paras mahdollinen tapa ratkaista asioita.

Marin ei vastannut suoraan Iltalehden tietoihin, että Suomi ja Ruotsi olisivat hakemassa Major non-Nato ally -asemaa. Asema ei anna Naton turvatakuita, vaan etuja puolustustarvikkeista käytävään kauppaan ja turvallisuusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa. (STT)

Andersson kertoi myös Ruotsin tuomitsevan jyrkästi Venäjän iskut ja sanoi iskujen olevan hyökkäys koko eurooppalaista demokraattista yhteiskuntaa vastaan.

Anderssonin mukaan Ruotsi harkitsee lisäävänsä puolustusvoimiensa resursseja.

Yhteisessä keskustelussa aiheina ovat olleet Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö.

Pääministereillä on myös kahdenkeskinen tapaaminen, jonka aiheina ovat Euroopan turvallisuustilanne, talouskysymykset sekä muut ajankohtaiset EU-asiat. Myös puolustusministereillä on oma kahdenvälinen keskustelunsa.

Lue myös:

    Uusimmat