Ruotsidemokraateille ei heru vieläkään kutsua Nobel-juhliin – säätiö perustelee ratkaisua puolueen maahanmuuttovastaisuudella ja äärioikeistolaisilla juurilla

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei saa kutsua tänäkään vuonna Nobel-juhlaan Ruotissa. Hän on ainoa valtiopäivien puoluejohtaja, jota ei ole kutsuttu paikalle.

Asiasta kertoo muun muassa Expressen-lehti. Nobel-säätiö perustelee päätöstään puolueen maahanmuuttovastaisuudella ja äärioikeistolaisilla juurilla.

– Ruotsidemokraatit ei ole kuin muut puolueet. Heidän edustajansa eivät kunnioita sitä periaatetta, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ihonväriin, alkuperään tai uskontoon katsomatta, säätiö toteaa.

Ruotsidemokraatit näpäytti diktatuurien mielistelystä

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Henrik Gustafsson näpäytti vastauksessaan Nobel-säätiötä ihmisoikeuksia polkevien valtioiden, kuten Saudi-Arabian, Eritrean tai Pohjois-Korean mielistelystä.

– On totta, että emme jaa heidän näkemyksiään ihmisten suhteen. Emme esimerkiksi ikinä kutsuisi suurlähettiläitä diktatuurivaltioista, kuten he tekevät vuosi toisensa jälkeen, sanoi Gustafsson.

Puolueen jättäminen juhlien ulkopuolelle ei ole mikään uusi asia, vaan päätös asiasta tehtiin jo kymmenen vuotta sitten.

Paine päätöksen perumiseksi on kuitenkin kasvanut, kun puolueen suosio on noussut. Aftonbladetin kannatuskyselyssä marraskuussa puolue nousi jo maan suosituimmaksi 24 prosentin kannatuksella. Se ei ole muuttanut säätiön suhtautumista.

– Emme arvioi puolueita gallupien perusteella. Meillä on näkemyksemme ja arvioimme sitä uudestaan, jos siihen löytyy perusteluja, sanoi Nobel-säätiön lehdistöpäällikkö Mikael Östlund uutistoimisto TT:lle.

Nobel-palkittuja juhlistetaan näyttävästi Tukholmassa joulukuun 10. päivä. Vieraita on tulossa paikalle enemmän kuin viime vuonna, muun muassa sen takia, että kirjallisuuden Nobel-palkittuja oli tänä vuonna kaksi. Vieraslista julkistetaan muutama päivä ennen juhlia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja