Mainos

Ruotsi ensin, Suomi perässä: Rakentajilla edessään vaikeita vuosia – koko Eurooppa hyytyy

Rakennusalan markkinoiden tutkimusyritys Forecon arvioi rakentamisen kääntyvän laskuun. Sen mukaan rakentajille on tulossa vaikeita vuosia, jotka voivat jatkua pelättyä pidempään. 

– Näköpiirissä on useampi negatiivisen kasvun vuosi, tutkimusyritys kuvaa odotuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Ruotsissa alamäki alkoi jo viime vuonna, ja Suomi seuraa perässä.

Foreconin ennusteessa rakentaminen hiipuu Suomessa vuosina 2019, 2020 ja 2021. Rakentamisen kasvu hidastuu, koska talousnäkymiä vaivaa epävarmuus.

Pörssiyhtiöt kärsivät rakentamisen hidastumisesta

Asuntorakentaminen on ollut Suomessa jopa ennätyksellisen vilkasta. Suomi seuraa nyt Ruotsia, sillä länsinaapurissa uudistalonrakentaminen ja erityisesti asuinrakentaminen hiipuivat jo viime vuonna.

Rakentamisen hidastumisesta voivat kärsiä pörssiyhtiöt Caverion, Consti, Cramo, Honkarakenne, Lehto Group, Ramirent, SRV, Tikkurila, Uponor ja YIT.

Näkymiään heikentänyt Lehto Group arvioi toukokuussa, että tilaajien päätöksenteko on hidastunut. Se on epävarmuuden takia hidastanut uusien omaperusteisten asuntohankkeiden käynnistämistä.

Tilanne kärjistyy jo ensi vuonna

Forecon lähtee siitä, että uusien talonrakennushankkeiden aloitusmäärien alamäki jatkuu Suomessa. Tänä vuonna rakentaminen hidastuu jo, mutta ensi vuonna miinus kasvaa.

Tutkimusyrityksen mukaan asuntojen ylitarjonta laajenee suurimpiin kasvukeskuksiin. Sijoitusasuntojen ylitarjonta näkyy jo kilpailuna vuokralaisista.

– Asuntomarkkinoiden tilanne kärjistyy vuonna 2020, Forecon viittaa uusien asuntojen valmistumishuippuun.

Samaan aikaan rakentamisen hintojen nousu hidastuu, eikä rakennuskustannusindeksi oli noussut enää puoleen vuoteen.

Eurooppa hyytyy

Rakentaminen on kasvanut vahvasti 4–5 vuotta peräkkäin, mutta parhaillaan sen tahti hidastuu ympäri Eurooppaa. Forecon viittaa juuri pidetyn Euroconstruct-konferenssin tietoihin.

Viime vuonna Euroconstruct-alueen rakentaminen kasvoi 3,1 prosenttia. Tämän vuoden kasvuennuste on 1,9 prosenttia ja ensi vuoden 1,5 prosenttia.

– Rakentamisen kasvu puolittuu aiemmasta, Forecon summaa.

Saksassa ja Ranskassa rakentamisen kasvun odotetaan pysähtyvän tänä vuonna. Ensi vuonna rakentaminen laskee molemmissa suurissa EU-maissa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja