Ruotsi arvioi tarvitsevansa koronalääkettä niin paljon, että se veisi EU:n koronalääkehankinnasta kolmasosan: "Täytyy varautua pahimpaan"

10:06
MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Pekka Lehdon mukaan Ruotsissa ei toistaiseksi nähdä tarpeelliseksi purkaa rajoituksia.

Ruotsin sosiaaliviranomaiset tekivät viime viikolla arvion siitä, kuinka paljon koronaviruksen hoitoon käytettyä remdesivir-lääkettä maahan tarvitsisi.

Sosiaaliviranomaiset kertovat haluavansa ostaa lääkettä 10 000 potilaalle, Expressen kertoo.

– Laskelmiemme mukaan lääkettä tarvitsisi tilata arviolta 10 000 sairaalahoitoa tarvitsevalle koronaviruspotilaalle. Todennäköisesti niin moni potilas ei tule tarvitsemaan lääkettä, mutta meidän täytyy varautua pahimpaan, Ruotsin Sosiaalihallituksen osastopäällikkö Thomas Lindén kertoo Expressenille.

Selvityksen tehneeseen ryhmään kuului työntekijöitä ja asiantuntijoita muun muassa Ruotsin kansanterveysvirastosta ja lääkevirastosta.

– Se ei tarkoita, että uskoisimme, että eteemme tulee suurempia koettelemuksia, mutta nyt meillä on enemmän informaatiota ja voimme tehdä varmempia arvioita.

EU on ostanut lääkettä 30 000 potilaalle

Remdesivir on lääke, jonka käyttämistä EU:n komissio on suositellut koronaviruksen hoitoon.

Vaikka lääkkeen on todettu nopeuttavan koronavirukseen sairastuneiden parantumisaikaa, sen ei ole todistettu vaikuttavan ratkaisevasti sairastuneen henkilön parantumiseen.

Keskiviikkona EU tiedotti ostavansa remdesivir-lääkettä yhdysvaltalaiselta lääkevalmistaja Gileadilta 30 000 potilaalle. 

Lääkehankinnan hinta on noin 63 miljoonaa euroa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja