Ruotsalaistutkijoilta varoitus maailmalle: Älkää toistako koronavirheitämme

Ruotsi on erottunut suuresti koronastrategiallaan muista Pohjoismaista. USA Todayn mielipidetekstissä ruotsalaiset lääkärit ja tutkijat varoittavat muita valtioita tekemästä samoin. 

Tekstissä kerrotaan, että Ruotsin koronastrategia oli hyvin erilainen, koska sillä pyrittiin tavoittelemaan laumaimmuniteettia. Muiden maiden eristäessä ja sulkiessa palveluja ruotsalaiset viettivät vapaa-aikaansa lähes entiseen malliin. 

Koronapandemian hoidossa Ruotsi on herättänyt huomiota laajalti ympäri maailmaa. Ruotsin on ajateltu suhtautuvan muita maita suopeammin toimissa virusta vastaan.

Ruotsin kansalaisille esitettiin vain vapaaehtoisia rajoituksia eikä maskipakkoakaan tullut. 

Älkää toistako Ruotsin virheitä

Tiistaina julkaistun mielipidekirjoituksen ovat allekirjoittaneet 25 lääkäriä ja tutkijaa, jotka varoittavat muita tekemästä samoja virheitä kuin Ruotsi teki.

Jokaisessa valtiossa, jossa rajoitukset ovat olleet lieviä, viruksen aiheuttamat kuolinluvut ovat olleet ennennäkemättömiä. 

Useat valtiot lähtivät aluksi samalle linjalle kuin Ruotsi, mutta huomasivat melkein heti sen kelvottomaksi. Miksi Ruotsi kuitenkin jatkoi strategian parissa?

Tekstissä pohditaan, että laumaimmuniteetti ei ollut Ruotsin terveysviranomaisten virallinen tavoite. Väestön immuniteetin on kuitenkin uumoiltu auttavan viruksen torjunnassa.

Lisäksi on mahdollista, että terveysviranomaiset uskoivat Ruotsin strategian olevan sopivin, ja ihmisten eristämisen ja palvelujen sulkemisen aiheuttavan ainoastaan hallaa. 

Kaikesta huolimatta tulos on yksiselitteinen.

Väestöön suhteutettuna Ruotsissa eniten koronakuolemia

Ruotsi kiilaa kuolintilastoissa jopa Yhdysvaltojen ohitse, kun luvut suhteutetaan väestöön. Maanantaina Ruotsissa oli 556 kuolemaa miljoonaa asukasta kohti, kun Yhdysvalloissa vastaava luku oli 425. 

Ruotsin synkkä luku on myös huomattavasti suurempi kuin muiden Pohjoismaiden luvut yhteensä.

Vaikka Ruotsin kuolinluvut ovat olleet väkilukuun suhteutettuna suurimpia, strategia pysyy ennallaan.

Asiasta ensimmäisenä Suomessa uutisoi Iltalehti. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja