Ruotsalainen olympiavoittaja avautuu vaikeasta ajasta kauden kynnyksellä – "Syöminen on vaikeaa"

6:56
Kaisa Mäkäräisen upea ura päättyi Kontiolahdella maaliskuun puolivälissä.

Ampumahiihtotähti Hanna Öberg on kuuma nimi, kun uusi kausi käynnistyy marraskuussa. Öberg valmistautuu parhaillaan tulevaan kauteen harjoitellen kovaa. Ruotsalainen avautuu Expressenin haastattelussa riittävän ravinnon saamisen tärkeydestä kauden kovimpien harjoitusten keskellä.

Hanna Öberg on viime vuosina voittanut ampumahiihdossa paljon. Olympiakultaa Pyeongchangissa 2018, MM-kultaa Östersundissa 2019 ja muita himmeämpiä mitaleja. Viime kaudella Öberg oli maailmancupin kokonaiskilpailun neljäs.

Parhaillaan ruotsalainen valmistautuu marraskuun lopussa Kontiolahdella alkavaan ampumahiihdon maailmancupkauteen. Öbergin mukaan harjoittelu on kauden alla välillä niin kovaa, että riittävän ravinnon saaminen voi olla vaikeaa.

– On haastavaa saada riittävästi ravintoa. Joskus se ei onnistu, Öberg sanoo Expressenin haastattelussa.

– Kauteen valmistautuminen on aina kovinta aikaa. Silloin harjoittelu on intensiivistä ja todella rankkaa. Haasteena on, että saa riittävästi energiaa suhteessa harjoitusmääriin. Poltetaan paljon (kaloreita), eikä ole itsestäänselvyys, että se onnistuu.

Öbergin mukaan riittävän ravinnon saaminen vaatii tarkkaa suunnittelua, sillä energian tarve vaihtelee harjoittelumäärien mukana. Jos ravintoa tulee liian vähän, voi se johtaa vaikeuksiin.  

– Kun varastot ovat tyhjät, olo on huono ja syöminen on vaikeaa. Siitä tulee tietynlainen noidankehä, ruotsalainen sanoo.

– Jos kaikki menee hyvin alusta lähtien, niin käy harvoin. Olen tyytyväinen kehittämiimme rutiineihin ja saan myös apua ravintoterapeutilta.

Haastatteluhetkellä Öberg on juuri lopettanut kahden tunnin aamuharjoituksensa korkeanpaikan olosuhteita jäljittelevässä huoneessa, jota seurasi tunnin juoksu ulkona. Öberg sanoo ennen harjoitusta tehtävän tankkauksen olevan tärkeää energiavarantojen säilyttämisessä optimaalisella tasolla.

– Siitä huolimatta varastot ovat tyhjät, kun harjoitus on ohi. Silloin on tärkeää saada energiaa, etteivät asiat mene pieleen, Öberg sanoo.

– Minulla on aika hyvä tuntuma siitä, kuinka paljon hiilihydraatteja tarvitsen tuollaisen harjoituksen jälkeen.

Ampumahiihdon maailmancupkausi käynnistyy Kontiolahdella 27. marraskuuta. Vaikean koronavirustilanteen vuoksi Kansainvälinen ampumahiihtoliitto on muokannut kisakalenteria, minkä seurauksena Kontiolahdella käydään tuplakilpailut kauden alkajaisiksi. 

Samanlainen järjestely on edessä seuraavilla kisapaikkakunnilla Hochfilzenissä ja Oberhofissa joulu- ja tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja