Ruotsalainen eläintarha myi eläimiä yksityishenkilöille – eläintarha-alalla toimintaa paheksutaan: "Eettisesti arveluttavaa"

Ruotsissa Skansenin akvaario joutui viime viikolla kohun keskelle, kun paljastui, että eläintarhasta oli myyty eläimiä esimerkiksi eläinkauppoihin. Tapaus herättää kysymyksiä eläinkaupan eettisyydestä.

Dagens Nyheter paljasti hiljattain, että tunnetun tukholmalaisen eläintarhan Skansenin akvaarion eläimiä oli päätynyt eläinkauppaan näytille.

Esimerkiksi pikkumarmosettejä kerrotaan myydyn eläinkauppaan, joka halusi eläimillä parantaa kauppansa imagoa. Skansenin omistajan Jonas Wahlströmin kerrotaan kasvattaneen esimerkiksi harvinaisia papukaijoja ja myyneen niitä eteenpäin.

Wahlström on perustellut toimintaansa esimerkiksi eläintarhan toiminnan rahoittamisella ja sillä, että heillä oli eläintarhassa ylimääräisiä eläimiä.

Eläintarha-alalla toimintaa pidetään epäeettisenä.

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että toiminta on eettisesti arveluttavaa, Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kommentoi MTV:lle.

Eläintarhan asukkeja ei ole tapana myydä

Trontin mukaan Korkeasaaren toimintatapaan ei kuulu antaa eläimiä yksityishenkilöille. Trontti muistelee, että eläintarhan lähihistoriassa ei ole kovinkaan montaa tapausta, jossa eläinten liikkumista eläintarhan ja yksityisten kotien välillä olisi jouduttu pohtimaan.

– Yli 20 vuotta sitten meillä oli tapaus, jossa vanha papukaija päädyttiin antamaan eläintarhan työntekijälle lemmikiksi, sen sijaan, että eläin olisi lopetettu. Mutta yleisesti tämä ei ole Korkeasaaren toimintatapa.

Muutoinkin Korkeasaaren eläimet vaihtavat kotia vain eläintarhojen kesken.

– Korkeasaaressa toimitaan niin, että kun eläimet liikkuvat, raha ei vaihdu. Tämä on myös eurooppalaisen eläintarhajärjestön EAZAn ohjeiden mukaista. Eläinten vaihtojen yhteydessä rahaa käytetään korkeintaan eläinten siirtoon ja mahdollisesti testaamiseksi eläintautien varalta.

Järjestö valvoo eläintarhojen toimintaa

Eläinten myyminen eläintarhasta yksityiskäyttöön on muutoinkin varsin harvinaista.

Esimerkiksi EAZA vaatii jäsenhakemusvaiheessa selvitystä eläintarhalta siitä, mihin sen eläimet liikkuvat ja mistä eläintarha saa eläimensä. Myös Skansen on EAZAn jäsen.

EAZA valvoo jäsentarhojaan ja auditoi niitä säännöllisesti. Mikäli eläintarha ei toimi niiden mukaisesti, se voidaan erottaa järjestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat