Ruokayritykset maksavat miljoonia estääkseen tämä lain

Suuret amerikkalaisyritykset ovat pelästyneet toden teolla lakiehdotusta, joka pakottaisi elintarvikeyritykset merkitsemään tuotteisiin näkyvästi mahdolliset geenimuunnellut ainesosat.

Kaliforniassa äänestetään marraskuun alussa runsaasti keskustelua herättäneestä GMO-laista, joka ajaa monet elintarvikeyritykset ahtaalle. Uusi laki velvottaisi amerikkalaisyrityksiä merkitsemään tuotteisiinsa näkyvästi mahdolliset geenimuunnellut ainesosat. Myös sanan "luonnollinen" käyttö kiellettäisiin geenimuunnelluissa tuotteissa.

Lakiehdotusta ovat puoltaneet Amerikassa useat terveysalan tahot sekä julkisuuden henkilöt. Lakialoitteen takana seisovat muun muassa ruoka-aktivistit Michael Pollan ja Alice Waters sekä näyttelijä Danny DeVito. Lain voimaan tulemista toivovat luonnollisesti myös luomuruokaa tarjoavat elintarvikeyritykset.

Väite: Geenimuunneltu ruoka yhteydessä syöpään?

Geenimuunnellun ruoan yhteyttä terveysongelmiin on tutkittu, ja muun muassa kiistelty ranskalaistutkimus löysi taannoin yhteyden syövän ja geenimuunnellun maissin väliltä. Maissivalmistaja Monsanto kuitenkin kiisti ranskalaistutkimuksen tulokset ja väitti oman tutkimuksensa todistaneen täysin päinvastaista. Myös monet alan asiantuntijat ovat tyrmänneet Caenin yliopiston tutkimuksen liioiteltuna.

Suuryritykset säikähtivät – maksavat nyt miljoonia

Jotain geenimuunnellun ruoan salaperäisyydestä kuitenkin kertoo se, että muun muassa Monsanto on satsannut yli 7 miljoonaa dollaria estääkseen lakiehdotus numero 37:n läpimenon. Monsanto ei suinkaan ole ainoa yritys, joka pelkää uutta GMO-lakia. Miljoonia lain vastustamiseen ovat törsänneet myös muun muassa nämä yritykset:

DuPont: 4,9 miljoonaa dollaria
Pepsi: 2,1 miljoonaa dollaria
Bayer: 2 miljoonaa dollaria
Kraft Foods: 1,9 miljoonaa dollaria
Coca-Cola: 1,4 miljoonaa dollaria
Nestle: 1,3 miljoonaa dollaria
General Mills: 1,1 miljoonaa dollaria
Kellogg's: 0,7 miljoonaa dollaria

Uudesta laista äänestetään Kaliforniassa 6. marraskuuta.

Merkintä pakollinen Euroopassa

Euroopan Unionissa muuntogeeniset ainesosat on merkittävä pakkauksiin, jos valmistuksessa on käytetty muuntogeenisiä kasveja tai niistä valmistettuja ainesosia yli 0,9 prosenttia. Saman lain toivotaan siis nyt menevän läpi myös Yhdysvalloissa. Erilaisten gallupien perusteella yli 90 prosenttia amerikkalaisista haluaisi tietää, jos tuotteet sisältävät muuntogeenisiä ainesosia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomessa ei tällä hetkellä ole myynnissä muuntogeenisiä ainesosia sisältäviä elintarvikkeita.

Juttua muokattu 30.10.2012 klo 14.21 koskien Caenin yliopiston tutkimusta.

Lähteet: Huffington Post

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja