Ruokajono hätkähdyttää somessa – "Päättäjät eivät ymmärrä, millä rahalla jotkut tulevat toimeen"

0:43

Facebookissa levinnyt video Myllypuron ruokajonosta herättää keskustelua. Videon kuvannut ja Facebookiin ladannut henkilö ihmettelee, miten ruokajono kiemurtelee Helsingin Myllypuron metroasemalta Kurkimäen puolelle.

Myllypuron ruokajonon johtaja Sinikka Backman kertoo, ettei jono ole poikkeuksellisen pitkä.

– Hakijoita oli tänään 650. Meillä käy jonottamassa jakopäivinä noin 600–800 ruoanhakijaa, hän kertoo.

Hakijoiden määrä vaihtelee esimerkiksi eläkkeiden ja muiden tukien saapumisen mukaan. Kovilla pakkasillakin jono on lyhyempi, sillä esimerkiksi iäkkäimmät ja liikuntarajoitteiset eivät voi pahimmilla pakkasilla jonottaa.

Hakijoita siirtynyt toisiin ruokajonoihin

Ruoanhakijoiden määrä näyttää aiempaa pitemmälle, sillä metroaseman remontin vuoksi jono kulkee tien viertä pitkin. Myllypuron ruokajonon kävijöiden määrä on itseasiassa laskenut aiemmista vuosista.

– Pari vuotta sitten ruokaa jonotti noin 1500 ihmistä. Avun tarvitsijoiden määrä ei ole vähentynyt, vaan uusien jakelupisteiden myötä osa on siirtynyt toisiin ruokajonoihin, Backman kertoo.

Myllypurossa jaetaan ruokaa maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Backmanin mukaan ensimmäiset jonottajat saapuvat paikalle varhain aamulla. Puoli kuudelta paikalla oli jo parikymmentä henkeä.

"Lasten ja vanhusten tilanne koskettaa"

Vaikka ruokajonon pituus ei Backmanin mukaan ole köyhyyden mittari, kertoo se hänen mielestään omaa tarinaansa tämän hetken tilanteesta.

– Äitinä erityisesti lasten ja vanhusten tilanne koskettaa. En usko, että tilanne paranee, kun esimerkiksi lääke- ja sähkökulut kasvavat., hän kertoo.

Hän vaatii yhteiskuntaa ottamaan vastuuta köyhyysongelmasta.

– Päättäjät eivät nähtävästi korkeassa palkassaan ymmärrä, että miten pienellä rahalla jotkut joutuvat tulemaan toimeen. Jokin systeemi tulisi olla, että jokainen tulisi kohtuullisesti toimeen, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja