Mainos

Rumsfeld tarkastusmatkalla Abu Ghraibin vankilassa

USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeld on tehnyt yllätysvierailun Irakiin.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld ja asevoimien komentaja Richard Myers ovat vierailleet Abu Ghraibin vankilassa, jossa amerikkalaissotilaat ovat kiduttaneet irakilaisvankeja.

Seitsemän amerikkalaista sotilaspoliisia on asetettu syytteeseen vankien seksuaalisesta ja fyysisestä kiduttamisesta Abu Ghraibissa.

Parivaljakko tapasi heti Bagdadiin suuntautuneen yllätysvierailunsa aluksi Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen komentajan kenraaliluutnantti Ricardo Sanchezin ja uuden vankilajohtajan kenraalimajuri Geoffrey Millerin. Yllätysvierailu toteutettiin samaan aikaan, kun arvostelu Rumsfeldia kohtaan on kiihtynyt. Puolustusministeriä on vaadittu eroamaan vankiskandaalin vuoksi.

Skandaali tuli julkisuuteen pahaan aikaan presidentti George W. Bushille, joka hakee marraskuun vaaleissa itselleen jatkokautta.

Rumsfeld tähdensi jo matkalla toimittajille, että vankien asianmukainen kohtelu, sotilaiden asianmukainen käyttäytyminen ja komentoketjun toimiminen on Yhdysvalloille tärkeää. Samalla hän kiisti pyrkivänsä peittelemään vankilaskandaalia.

- Jos joku kuvittelee, että olen Irakissa valamassa öljyä laineille, hän on väärässä. Haluamme, että sotilaat käyttäytyvät oikein ja haluamme, että komentojärjestelmä toimii, Rumsfeld sanoi.

Myös Myers korosti amerikkalaisten korkeaa moraalia. Hänen mukaansa vankien nöyryyttäminen on hirvittävä murhenäytelmä, mutta Yhdysvallat ei ole sen vuoksi menettänyt "moraalista oikeutustaan" Irakissa.

Taisteluja etelässä

Taistelut eteläisissä Najafin ja Kerbalan kaupungeissa ovat jatkuneet tänään. Shiiamuslimijohtaja Moqtada al-Sadrille uskolliset Mehdi-taistelijat hyökkäsivät Najafin kaupungin pääpoliisiasemalle yöllä ja tyhjensivät asevaraston, ennen kuin amerikkalaissotilaat ajoivat heidät pois. Taisteluissa sai surmansa ainakin kaksi ihmistä ja kuusi haavoittui.

Naapurikaupungissa Kerbalassa kuultiin iltapäivällä ammuskelua läheltä imaami Husseinin moskeijaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 13.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.