Rumsfeld: Pitkä ja verinen sota edessä

Yhdysvaltojen puolustusministeri Donald Rumsfeld ennustaa pitkää ja veristä terrorisminvastaista sotaa.

Rumsfeld

Yhdysvaltojen puolustusministeri Donald Rumsfeld arvioi terrorismin vastaisen sodan jatkuvan pitkään. Hänen mukaansa sotaa ei aloiteta yksittäisellä massiivisella hyökkäyksellä.

-Ei tule olemaan yhtä merkittävää alkukohtaa ja yhtä merkittävää loppukohtaa, toteaa Rumsfeld.

Rumsfeldin mukaan kysymys on pikemminkin vuosien kuin kuukausien sodasta. Hänen arvionsa mukaan sodasta tulee vaikea, vaarallinen ja luultavasti siinä menetetään lisää ihmishenkiä.

Terrorismin vastainen operaatio nimettiin eilen Vankkumattomaksi vapaudeksi, Enduring Freedom.

Puolustusministeriö Pentagon kutsui eilen lähes 2 000 lisäreserviläistä palvelukseen.

Tähän mennessä yhteensä yli 14 000 reserviläistä ja kansalliskaartilaista on kutsuttu terrorismin vastaiseen operaatioon. Presidentti George W. Bushin määräyksen mukaan Pentagon voi kutsua palvelukseen kaikkiaan 50 000 reserviläistä.

(MTV3-STT-AP)

Yhdysvaltojen on huomenna määrä kertoa muille Naton jäsenille todisteista, joiden mukaan Osama bin Laden on vähintään selkeä osasyyllinen Yhdysvaltoihin kohdistuineisiin terrori-iskuihin, ehkä jopa niiden pääjärjestäjä.

Mitkä ovat kansainvälisen oikeuden keinot terroristien tuomitsemiseksi? Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta pohtii Huomenta Suomessa erilaisia oikeudenkäyntivaihtoehtoja sekä Yhdysvaltain mahdollisten kostotoimien oikeutusta.
Katso professori Koskenniemen haastattelu (Huomenta Suomi 26.09.2001)

Lue myös:

    Uusimmat