Ruisrock - 40 vuotta rockia ja järjestyshäiriöitä

Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali Ruisrock täyttää 40 vuotta. Ruisrockin ohella myös Hollannin Pinkpop ja Tanskan Roskilde ovat ehtineet kunnioitettavaan keski-ikään.

Ensimmäinen rock-festivaali herätti Suomessa tuoreeltaan hämmästystä. "Poliisi sai huostaansa huumausaineiden myynnillä hankittuja rahoja, myynnin yhteydessä käytettyjä kirjevaakoja, hasiksen paloitteluveitsiä, lukuisia hasis-piippuja, sekä yhden vesipiipun", raportoi Helsingin Sanomat vuonna 1970.

Rokki-ikäihmiset maksutta sisään

Ensimmäisen Ruisrockin aikaan syntyneet ovat nyt jo keski-ikäisiä. Synttärivuonna Ruisrock kutsuu heidän lisäkseen myös keski-iän ylittäneitä käymään Ruissaloon. Kaikki ennakkoon ilmoittautuneet yli 70-vuotiaat pääsevät festivaaleille perjantaina ilmaiseksi. Rokkimummoja ja -vaareja onkin tulossa alueelle ilmaispiletillä noin 30.

Lehdistö on aina seurannut festivaalinuorisoa suurella mielenkiinnolla. "Oli maksia, midiä ja miniä, niin lahkeiden, helman kuin tukankin pituudessa", raportoi Helsingin Sanomien toimittaja Turusta vuonna 1970. Festivaalivieraiden keski-ikä nousi huolestuttavasti jo alkuvuosina. "Vanhimmilla rokkaajilla oli mukanaan jo omat lapsensa", Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 1975.

"Punkkeja oli aikalailla ja he puivat rytmikkäästi nyrkkiä irlantilaisen punk-yhtyeen esiintyessä. Kovikset kulkivat tapansa mukaan tunteettoman näköisinä, pehmikset istuivat nurmikolla hissukseen. Vanhempi väki tuuditteli pikkulapsia hietikolla ja odotteli Eric Burdonin esiintymistä kuin menetettyä nuoruuttaan", totesi valtakunnan lehti vuonna 1978. Mainittu punk-yhtye oli Boomtown Rats, jossa lauloi Bob Geldof.

Kovia huumeita - ruotsalaisilla

Media on uskollisesti raportoinut Ruisrockin järjestyshäiriöistä kymmenien vuosien ajan.

Aluksi ongelmat olivat ilmeisesti nykyistä suurempia. "Lauantain välisenä yönä oli maastossa tehdyn arvion mukaan noin 5000 tajutonta. Miehiä oli liian vähän, jotta kaikki puskat voitaisiin tutkia", todettiin Helsingin Sanomissa vuonna 1971. Sitä edeltävänä vuonna meininki oli huomattavasti rauhallisempaa. "Ainoastaan kymmenkunta tapausta on jouduttu ottamaan poliisin suojiin liian riehaantumisen vuoksi. Nämä kaikki luvut ovat aivan minimaalisia, kun ottaa huomioon festivaalien suuren yleisömäärän", kertoi poliisin toimiupseeri Eino Perko tuolloin Helsingin Sanomille.

Oli häiriöitä tai ei, niistä joka tapauksessa raportoitiin. "Ruisrockin yleisö harjoitti entisiä paheitaan: marijuanaa oli saatavana, samoin heroiinia, mutta sitä oli nähty vain ruotsalaisilla", Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 1978.

Kaksi vuotta myöhemmin festivaaleilla puhkesi jättimellakka, kun suosikkiyhtye Eppu Normaali ei esiintynytkään ennakkotiedoista poiketen. Tämä johtui siitä, että brittiyhtye The Jam ja Eppu Normaali oli ikään kuin molemmat buukattu pääesiintyjiksi. Kumpikaan yhtyeistä ei suostunut olemaan mitään muuta kuin pääesiintyjä. Kun Eput eivät lainkaan soittaneet, syntyi rieha.

Nykyisiä festivaalivieraita on vastassa huumekoira. Viime vuonna Uusi Suomi raportoikin: "Ennätykselliset 92 000 vierasta keränneessä Ruisrockissa löydettiin huumeita vähän."

Tänä vuonna rock-kansalle tarjotaan tasokkaita laillisia päihteitä; Ruisrockista löytyy ensimmäistä kertaa samppanjabaari. Lisäksi tarjolla on juhlaolutta, jonka valmistukseen on käytetty myös ruista.

Hanurimusiikista trashiin ja grungeen

Nelikymmenvuotisen historian aikana Ruisrock on esitellyt yleisölleen niin punkin, stadionrockin, grungen kuin trashinkin mestareita. Lavalle ovat astuneet esimerkiksi Uriah Heep, Nazareth, Thin Lizzy, The Clash, U2, Bob Dylan, Neil Young, Nirvana, Faith No More, Aerosmith, Metallica, ZZ Top, Red Hot Chili Peppers ja Iron Maiden.

Tänä vuonna lavalle nousee myös 70-luvulta tuttuja artisteja, kuten Ozzy Osbourne ja yhdysvaltalainen Canned Heat, joka soitti jo Ruisrockin satatuhatpäiselle yleisölle vuonna 1971.

Suosikkiesiintyjä on usein ollut yllätys, niin ensimmäisenäkin vuonna. Potin korjasi rajun rokkijuhlan kesyin akti. "Viimeisen päivän suosituin esiintyjä oli epäilemättä Konsta Jylhä. Yli kymmentuhantinen yleisojoukko antoi valtaisat suosionosoitukset Konstan saapuessa lavalle ja aloittaessa Peltoniemen Hintriikan surumarssin", kirjoitti Helsingin Sanomat.

Otteet Helsingin Sanomien uutisista on poimittu Ari Närhen pro gradu -työstä "Rockfestivaali uutisena: Ruisrock Helsingin Sanomissa 1970-1989".

Katso Elisa Tikkasen juttu Turusta

Lue myös:

    Uusimmat