Mainos

RT: Rakennusalan uudet työpaikat menevät entistä useammin suomalaisille työntekijöille

2:05

Rakentamisen piristyminen on synnyttänyt runsaasti työpaikkoja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Rakennusteollisuuden mukaan uusista työpaikoista entistä useampi menee suomalaiselle työntekijälle.

Monen taantumavuoden jälkeen Suomessa rakennetaan jälleen runsaasti. Uusia työpaikkoja on syntynyt erityisesti Uudellemaalle, jossa on meneillään useita mittavia rakennushankkeita.

Rakennusalan yrityksiä edustavan Rakennusteollisuus RT:n mukaan alan työllisyydessä näkyy kaksi trendiä: aliurakointi ja vuokratyövoiman käyttö lisääntyvät edelleen, mutta ulkomaalaisten työntekijöiden osuus alan työvoimasta ei enää kasva.

– Rakentamisen vilkastuminen ei siis ole perustunut vain ulkomaisen työvoiman suurempaan käyttöön, vaan syntyneistä työpaikoista entistä useampi on mennyt suomalaisille, sanoo työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuuden tiedotteessa.

Ulkomaalaisen työvoiman suhteellinen väheneminen voi Rakennusteollisuuden mukaan selittyä osaltaan pakollisen veronumeron ja ilmoitusmenettelyn käyttöönotolla. Urakoitsijoiden on kuukausittain ilmoitettava tiedot omista ja aliurakoitsijoiden työntekijöistä verottajalle.

Toinen muutosta selittävä tekijä voi RT:n mukaan olla se, että osa ulkomaisista rakentajista on asettunut Suomeen pysyvästi ja saanut kansalaisuuden.

Rakennusteollisuus selvitti jäsenyritystensä työntekijätilannetta kyselyllä marraskuun alussa. Kyselyyn vastanneiden yritysten työmailla ulkomaalaisten työntekijöiden osuus oli keskimäärin 17 prosenttia. Edellisessä kyselyssä vuonna 2013 osuus oli lähes 22 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.