Mainos

Röyksopp kohtasi Norjan painajaisen festivaalilla

Sen piti olla ihan tavallinen kesäinen festivaalipäivä Molden pikkukaupungissa Norjassa: hyväntuulisia ihmisiä piknikvilteillään ja livemusiikkia.

– Odottelimme juuri vuoroamme päästä esiintymään. Olimme olleet koko päivän kiireisinä antamassa haastatteluja, eikä kumpikaan meistä ollut päässyt internetiin. Festivaalialueella kiersi huhuja. Jotain oli selvästi tapahtunut, mutta kukaan ei tuntunut tarkkaan tietävän mitä, kertoo Torbjörn Brundtland.

Hän on toinen jäsen norjalaisessa elektroyhtyeessä Röyksopp, joka soitti eilen Helsingin Suvilahdessa Flow-festivaalin ensimmäisen illan pääesiintyjänä. Röyksoppin show oli rytmin ja valojen juhlaa elokuun pimeässä illassa.

Torbjörn Brundtlandin alussa kertaama pelottavien ja epäselvinä risteilevien tietojen täyttämä päivä Moldessa oli perjantai 22. heinäkuuta 2011.

– Juuri kun koitti vuoromme nousta lavalle, saimme lisätietoa Oslossa ja Utöyassa sattuneesta tragediasta. Pidimme palaverin festivaalin johtajan kanssa, ja päätimme peruuttaa oman osuutemme, Brundtland kertoo.

Röyksopp asteli Moldejazz-festivaalin yleisön eteen tapahtuman johtajan kanssa ja vetosi ihmisiin tilanteessa, joka oli yllättänyt vakavuudellaan kaikki.

Väkijoukko alkoi purkaa pettymystään, osa paikallaolijoista buuasi äänekkäästi. Tunnelma oli jo pilalla.

– Se oli vaikea paikka. Svein yritti selittää päätöstä parhaansa mukaan, ja lopulta yleisö aplodeerasi kohteliaasti.

Svein on Svein Berge, Röyksoppin toinen puolisko, joka oli keskustellut myös paikallisen poliisin kanssa. Viranomaisillakaan ei ollut vielä ajantasaisia tietoja, ja kuinka olisi voinutkaan, sillä Norjan joukkomurhan karmea mittakaava valkeni vasta seuraavana aamuna.

Päätös peruuttaa esiintyminen oli yhtyeen mukaan ainoa oikea.

– Olemme esiintyneet vuosien varrella kipsi kädessä ja jalassa, murtuneine raajoinemme, muttemme ole koskaan aikaisemmin peruneet keikkaa, Berge sanoo.

No, yhden kerran sentään. Silloin lentoyhtiö rahtasi Röyksoppin massiivisen laitteiston Brysselin sijasta Reykjavikiin.

Yhtyeen kotisivuille ilmaantui nopeasti Röyksopp-fanien ympäri maailmaa lähettämiä surunvalitteluja ja rohkaisua koko Norjan kansalle.

Tragedia yhdisti kansakuntaa

Norjan valtiovallan suunnalta viesti on alusta alkaen ollut se, että enempää vihanpurkauksia ei nyt kaivata, vaan norjalaisten pitäisi keskittää kaikki tarmonsa rikotun turvallisuudentunteen korjaamiseen.

– Näkisimme, että tunnetila maassa on edelleen voittopuolisesti sureva.

Norjalaisten yhtenäisyys käsittämättömän väkivallanteon edessä on ollut ihailtavaa. Se on jopa ylittänyt perinteiset puoluerajat.

– Poliittiset äärilaidat ovat lähentyneet toisiaan siitä huolimatta, että seuraavat vaalit ovat jo lähellä. Kaikki ovat kiittäneet pääministeri Jens Stoltenbergin vilpitöntä osallistumista surutyöhön uhrien omaisten parissa.

Röyksoppin kotisivulta löytyy myös erään fanin lähettämä tärkeä muistutus: vihaan ei tule vastata vihalla, nyt puhukoon oikeus. Oikeudenkäynti murhaajaa vastaan alkanee vasta ensi vuonna.

– Minulla ei tietenkään ole oikein kykyä arvioida, mikä olisi sopiva rangaistus. En silti voi kuvitella vähempää kuin elinkautista vankeutta. Jos tuomiota kohtuullistettaisiin, hän voisi päätyä istumaan viisitoista vuotta norjalaisessa vankilassa ja vapautua sen jälkeen. Mielestäni se ei riittäisi sovittamaan hänen tekoaan, Svein Berge sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.