Rovaniemelle on yritetty saada joulupukkiliikennevalot jo 10 vuotta – sääntö-Suomi iski jälleen: "Tuli kylmää vettä niskaan"

Rovaniemellä on haaveiltu jo pitkään jalankulkijoiden liikennevaloista, joissa esiintyvät joulupukki- ja joulumuori. Muunnosta perustellaan paitsi matkailun myös turvallisuuden kannalta.

Rovaniemelle on yritetty saada joulupukkiliikennevaloja jo kymmenisen vuotta, mutta tuloksetta.

Vuonna 2020 voimaan astuva uusi tieliikennelaki ei anna uutta toivoa. Idean takana seisova kuntapoliitikko ja psykiatri Antti Liikkanen ei kuitenkaan aio luovuttaa. Aiheesta uutisoi aikaisemmin Helsingin Sanomat.

Liikkanen keksi ajatuksen joulupukki- ja joulumuorivaloista nähtyään vastaavia liikennevalomuunnoksia muissa EU-maissa.

Hän törmäsi tällaisiin erikoisuuksiin reissatessaan esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa EU:n alueiden komitean jäsenenä.

"Minulla oli jo sellainen käsitys, että liikennevalot päästään uusimaan"

Liikkanen oli jo ehtinyt saada uutta toivoa vuoden 2020 lähestyessä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei uusikaan tieliikennelaki raivaa tietä joulupukkiliikennevaloille.

– Minulla oli jo sellainen käsitys, että liikennevalot päästään uusimaan vuonna 2020. Nyt tuli kylmää vettä niskaan, kun Liikennevirastosta ilmoitettiin, ettei tämä onnistu uudenkaan tieliikennelain myötä. Se piirustetaan hyvin tarkkaan, millainen liikennevalon pitää olla, Liikkanen kertoo.

Takaiskun kokenut Liikkanen on päättänyt nyt saada liikenne- ja viestintäministeriön sekä Liikenneviraston innostumaan asiasta julkisen keskustelun kautta.

Hän perustelee ehdotustaan sillä, että liikennevaloja toteltaisiin paremmin, jos niitä ei koettaisi niin epämiellyttävinä. Rovaniemelle joulupukki- ja joulumuorivalot olisivat myös matkailun kannalta merkittävä asia.

Saksassa sympaattinen liikennevalohahmo lisäsi turvallisuutta

Erityisesti Liikkasta inspiroi entisessä Itä-Saksassa käytetty idea lierihattuisesta Ampelmännchen liikennevalohahmosta. Tavoitteena oli, että sympaattinen hahmo vähentäisi suojatiekuolemia.

– Liikennevaloista keksittiin tehdä sellaisia, joista ihmiset tykkäävät. Saksalaisten kertoman mukaan se toteutui, mitä etukäteen luvattiin, Liikkanen sanoo.

Saksojen yhdistyttyä myös liikennevalot yritettiin yhdenmukaistaa. Tätä vastustamaan syntyi suuri kansanliike, ja nyt Saksassa seikkailevat monet erilaiset liikennevalohahmot.

Tanskan Odensenin kaupungissa liikennevaloissa edustaa sen sijaan satusetä H.C. Andersen. Liikkanen on törmännyt erikoisiin liikennevaloihin myös Lontoossa ja Kiotossa.

– Uskoisin, että esimerkki tarttuu, Liikkanen toteaa toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat