Rotuesittelyssä: Energinen englanninsetteri

Ansioluettelonsa esittelee vilkas ja valpas herrasmies, eli englanninsetteri. Koira kaipaa paljon liikuntaa ja aktiviteetteja.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen korkea ja komea, melko kevytrakenteinen lintukoira. Olen herrasmies luonnostani! Olen vilkas ja hyvin aktiivinen: vaadin paljon liikuntaa. Lenkkeilyksi ei useinkaan riitä pelkkä leppoisa kävelyttäminen tai pikku juoksulenkit, vaan vaadin aikaa ja tilaa juosta irrallaan vapaana kuin taivaanlintu! Olen myös erittäin ystävällinen ja hyväluonteinen, iloinen seuralainen, sään kestävä lenkkikaveri ja temperamenttinen ystävä. Voisin myös mainita olevani nopea ja kestävä koira, riistaintoinen tapaus – minusta löytyy metsäviettisyyttä vaikkei minua metsästämiseen käytettäisikään. Malttia, malttia – sitä minulle tulee opettaa. Olen utelias, mutta itsepäinen tapaus!

Koulutus ja työkokemus

Olen polveutunut spanieleista ja pentuna saatan näyttääkin sellaiselta. Mitä luultavimmin jokaisen setterirodun takaa löytyy espanjalaista pointteria eli perdigueoa. Varsinaista englanninsetteriä on jalostettu noin 220 vuotta eli suurin piirtein 1785-luvulta lähtien. Pyrkimyksenä oli kehittää perusväriltään valkea, kohtuullisen pitkäkarvainen, hyvävainuinen seisova lintukoira, joka olisi korkeajalkaisempi kuin tuolloinen spanieli ja kykenevämpi työskentelemään varsin vauhdikkaasti, kestävästi ja silti tyylikkäästi vaikeissakin maastoissa: nummilla, soilla, kanervikoissa tai tuntureilla.

Alkuperäiset setterit, joita pidettiin niiden metsästysominaisuuksien vuoksi, olivat aatelissukujen omistuksessa. Metsästysominaisuuteni jäivät toisarvoiseksi, kun minusta kuoriutui kaunis, terve ja hyväluonteinen koira, mikä herätti mielenkiintoa seurakoiraväen keskuudessa ja näyttelyissä! Minut on jaettu ikään kuin kahtia: metsästäjien keskuudessa minulle on jalostettu vain metsästysominaisuuksia, toisille taas olen ikään kuin show-koira.

Harrastukset ja mielenkiinto

Olen monitoimikoira! Minut luotu etsimään ja seisomaan nimenomaan kanalintuja. Olen erittäin liikuntakaipuinen koira, joten olethan valmis lähtemään pitkälle lenkille? Minun kanssani voi harrastaa tottelevaisuuskoulutusta, metsästyskoulutusta, koiranäyttelyitä, agilitya, vedätystä ja pyöräilyä. Harrastuksiini kuuluvat retkeily, aktivointileikit, etsimisharjoitukset ja palloilu! Mutta yli kaiken pidän vaeltamisesta. En ole koira joka kulkee vierelläsi aamunlaskuun, vaan saatan lähteä omille poluilleni. Mutta ei huolta; palaan aina takaisin luoksesi!

Lintukoirista minä olen soveliain lapsiperheeseen. Kyllä minussa kytee sylikoirankin vikaa: haluan huomiota ja aktiviteetteja, leikkejä ja paijauksia!

Muuta

Minussa on gentleman-lookia! Minulla on upea pitkä turkki, joka voi olla mustan, oranssin, tai maksanruskean kirjava valkealla pohjalla. Väritykseni voi olla myös tricolour, eli minulla voi olla mustia ja ruskeita pilkkuja valkealla pohjalla. Turkkini vaatii huomiota ja hoitoa, jopa viikoittain! Minulla arkistokraattisen pitkä, kapea pää, lihaksikas niska sekä riippukorvat. Säkäkorkeudeltani olen 61–68 senttimetriä.

Motto

Kuin kukkona tunkiolla!

Suosittelijat

Vilkkaat ja reippaat persoonat, jotka rakastavat liikuntaa ja luontoa – ja minua!


Lähde: Kspry.net, Wikipedia

Kuvat: Shutetrstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja