Rotuesittelyssä: Belgianpaimenkoira

Ansioluettelovuorossa on belgianpaimenkoira, tulisieluinen, malttamaton, mutta erittäin uskollinen ja reviiritietoinen harrastajakoira.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen belgialainen paimenkoirarotu, joka jakautuu neljään muunnokseen: meistä groenendael on pitkäkarvainen ja musta, laekenois karkeakarvainen, malinois lyhytkarvainen ja tervueren pitkäkarvainen punaruskea, joskus myös hiekanharmaa. Olen impulsiivinen, kiihkeä ja reaktioissani nopea, jopa malttamaton. Olen myös kova koira haukkumaan, jos minun tai isäntäväen reviirille astutaan!

Koulutus ja työkokemus

Lampaiden hoito oli vielä vuosisadan lopulla huomattava elinkeino Belgiassa. Minun tehtäväni oli huolehtia lammaslaumoista, olinhan vähäruokainen ja aktiivinen paimentaja, uskollinen isännälleni, mutta epäluuloinen vieraita kohtaan. Saatoin tarpeen tulle hyökätä tulisesti ja hellittömättömästi. Olin ammatissani mainio.

Vielä 1800-luvun lopulla rotuni oli epäyhtenäinen, meitä oli vaikka minkä värisiä ja kokoisia. 1900-luvun alkupuolella vakiintui kuitenkin nykyiset neljä muunnosta. Suomeen oletettavasti ensimmäinen belgianpaimenkoira tuli 1920-luvulla. Suomessa ylivoimaisesti eniten meitä on tervueren- ja mustia groenendael-muunnoksia.

Harrastukset ja mielenkiinto

Olen innokas ja vilkas, usein vielä vanhanakin. Olen todella aktiivinen koira ja tarvitsenkin runsaasti liikuntaa. Minulle sopii lähes mikä tahansa harrastus. Minua on herjattu älykkääksi koiraksi, ja nautinkin erilaisista tehtävistä ja uusien asioiden opettelemisesta.

Minussa kytee myös arempi puoli: joskus uudet asiat ja paikat voivat olla toisinaan minulle hankalia. Vilkkaana ja herkkänä koirana reagoin herkästi outoihin ääniin ja ilmiöihin, mikä saattaa näkyä varovaisuutena tai epäluuloisuutena – tämän sinun tulee ottaa kasvatuksessani huomioon! Uudet asiat tulee esittää minulle rauhallisesti ja perusteellisesti. Luonteeni takia toivonkin päätyväni kotiin, joiden ihmisillä on kokemusta sekä aikaa nauttia koiranomistajan ilosta. Minusta, tulisielusta, ei olekaan jokamiehenkoiraksi.

Muuta

Olen keskikokoinen ja pystykorvainen ryhdikäs koira. Toivottu säkäkorkeus on uroksella 62 senttimetriä, nartulla 58. Tyypillistä ulkonäölleni on sulavalinjainen kaula ja hienostunut korkea pään asento. Pääni on suippo, pitkähkö. Kirsuni on aina musta karvan väristä riippumatta. Silmäni ovat mantelinmuotoiset, mieluiten tummat. Tiheän peitinkarvani alla on runsas, villava aluskarva. Karvapeite tarjoaa erinomaisen suojan niin pakkasella kuin sateessakin.

Motto

Minähän en ole mikään sohvaperuna!

Suosittelijat

Kokeneet koiraihmiset, aktiiviset harrastajat


Lähde: Finbelge.fi, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja