Rottakoe paljasti: Vuosikymmeniä kestävä erektiohäiriö saattaa vaania astronautteja avaruusmatkan seurauksena

Astronautin työhön sisältyy paljon riskejä. Astronautin on hyväksyttävä työssään niin kohonnut syöpäriski kuin painottomuuden aiheuttama lihasten surkastuminen ja luiden haurastuminen.

Tuore tutkimus lisää listaan uuden mahdollisen riskin, nimittäin alttiuden erektiohäiriöön. Aiheesta uutisoi Guardian.

Nasan rahoittamassa tutkimuksessa keskityttiin siihen, miten syvän avaruuden säteily vaikuttaa seksuaaliterveyteen. Tutkijat havaitsivat, että kosminen säteily ja osittain mikrogravitaatio voivat vaurioittaa oleellisia kudoksia niin, että aiheutunut häiriö saattaa kestää jopa vuosikymmenien ajan.

Tutkijoiden mukaan astronauttien seksuaaliterveyttä tulisikin seurata tarkasti heidän palattuaan tulevaisuuden syvän avaruuden lennoilta. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi tietyt antioksidantit saattavat auttaa haittavaikutusten kumoamisessa.

Tutkimus on ajankohtainen Nasan ja muiden avaruustoimijoiden valmistautuessa pitkäkestoisiin tutkimusmatkoihin Kuuhun ja myöhemmin Marsiin.

Kosmisesta säteilystä ei ole haittaa maapallolla, sillä säteily ei pääse maan pinnalle magneettikentän ja ilmakehän suojaavan vaikutuksen ansiosta.

Kosmisen säteilyn vaikutuksia tutkittiin rottakokeilla. Testirotat altistettiin kosmista säteilyä simuloiville olosuhteille. Testi suoritettiin Nasan avaruussäteilylaboratoriossa New Yorkissa. Vuotta myöhemmin tehdyssä kudosanalyysissa havaittiin, että jopa vähäinen altistuminen kosmiselle säteilylle vaurioitti kudosten toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat