Roni ajoi jatkuvasti nikotelleella pappa-Tunturilla Turusta Gibraltarille läpi uskomattomien käänteiden – "Tämä oli kyllä eka ja vika kokemus"

3:31
Katso tästä, miten Ronin hurja reissu Turusta Gibraltarille eteni!

Turkulainen Roni Alho, 31, ajoi mopolla Turusta Gibraltarille vastustaakseen koulukiusaamista. Matka kesti 24 päivää, ja kilometrejä kertyi noin nelisentuhatta.

Alhon urakka alkoi syyskuun alussa Turusta, ja Gibraltarille hän saapui sunnuntaina.

– Kyllä tämä ihan käsittämätöntä on, kun jäätävä matka on takana, mutta nyt on sellainen fiilis että olisin ajanut Salosta Turkuun.

Alho ajoi Ruotsin kautta Tanskaan ja sieltä Alankomaiden, Belgian, Saksan, Ranskan ja Espanjan läpi Gibraltarille.

Alho on toteuttanut hyväntekeväisyystempauksia kiusattujen puolesta myös aiemmin.

– Olen kyllä todella kiitollinen että lähdin, ja olen onnellinen siitä että pappiksella päästiin finaaliin, vaikka olin ihan varma, että nyt alkaa paletti hajota kasaan, kun alkoi niin paljon tippua ja hajota osia.

"Alkoi pätkiä perhanasti"

Ensimmäisen kerran huoltotoimenpiteitä piti tehdä Ruotsissa.

– Ruotsissa irtosi vaihteista mutteri, mikä pitää sen koko paketin kasassa, mutta löysin huoltoasemalta kuminauhan ja sidoin sen monella solmulla ja se kesti loppuun saakka.

Seuraavan kerran ongelmia ilmeni Alankomaissa.

– Mopo alkoi yhtäkkiä pätkiä niin perhanasti. Tein jonkun väärän seoksen ja tankkasin "superysikasia". Se ei oikein tykännyt ja meni ihan tukkoon.

Alho pyysi apua paikallisesta puskaradiosta.

–  Löytyi paikallinen isäntä ja aivan uskomattoman hyvä ukko. Hän oli henkeen ja vereen Puch-harrastaja ja häneltä löytyi rensseleitä. Yhdessä päivässä räjäytettiin moottori auki, korjailtiin se ja katsottiin ettei moottorissa ole akuuttia kulumaa ja että kaikki toimii.

Korjauksen jälkeen Alho ajatteli ehtivänsä illaksi Belgiaan, mutta 15 kilometriä ennen rajaa hajosi kytkin.

– Oli perjantai-ilta ja kello oli puoli yksitoista paikallista aikaa, niin porukka oli varmaan jo viikonlopun riennoissa ja korjaamot olivat kiinni.

Lähin moottorikorjaamo oli noin 60 kilometrin päässä. Alho purki mopon osiin, jonka jälkeen se kuljetettiin mukana olleen huoltoauton kyydissä korjaamolle.

– Mun tosi hyvä ystävä Sari ja hänen koiransa lähtivät mukaan, mikä toi tiettyä turvaa, ettei ole yksin reissussa ja että oli huoltoauto mukana jos halusi välillä mennä ilmastoituun autoon istumaan.

Pappis hyytyi nousuissa

Espanjassa matkaa hankaloittivat helteen lisäksi jyrkät nousut.

– Voin sanoa suoraan näin pitkänmatkan mopoilijana, että en tule enää ikinä ajamaan Espanjaan ainakaan pappiksella. Tämä oli kyllä eka ja vika kokemus, koska nousut olivat ihan hirveitä.

Matka taittui Espanjassa osin myös poliisisaattueessa.

– Kaksi moottoripyöräpoliisia lähti saattamaan, että pääsen turvallisesti poikkeamaan isoilta tieltä pienemmälle tielle.

– Se oli kanssa yksi upeimpia kokemuksia, että finaalissa saatiin poliisisaattue.

Osa varusteista kulki huoltoauton ja osa mopon kyydissä, tosin jälkimmäisen kanssa ei jälleen kommelluksitta selvitty.

–  Mulla oli Lahen mallasjuomakoppa tarakalla nippusiteillä kiinni. Se lähti monta kertaa irti ja tavarat levisivät kuin jokisen eväät pitkin pientareita.

Reissuun Alho ei omien sanojensa mukaan hirveästi valmistautunut.

–  Laskin päiviä, että tänään on se päivä että nyt mä pakkaan ja katon että kaikki on kunnossa ja sitten mä vaan lähdin.

Mielessä kävi välillä ajatuksia reissun keskeyttämisestä.

–  Kyllä tuli monta kertaa mieleen, että pitäisiköhän pappis myydä ja ostaa lentoliput, halvinta viiniä mitä löytyy ja mennä istumaan rannalle odottamaan että pääsee lennolla Koti-Suomeen. Mutta ne olivat hetkittäisiä vaiheita, kun kastui kaatosateessa ja oli ukkosrintaman keskellä.

Pidempää matkaa ajaessa on mopoilijankin hyvä jumpata välillä ja huolehtia hyvästä ryhdikkäästä ajoasennosta.

–  Välillä kokeilin nostaa jalat suorakulma-asentoon ja tehdä vatsalihasliikkeitä ja välillä kun oli punainen valo niin nousin seisomaan ja suoristin selkäni.

Mopon penkki ei saa Alholta kehuja.

–  En keksi mitään hyvää sanottavaa pappiksen penkistä.

Alho aikoo palata Suomeen pienen lomailun ja palautumisen jälkeen.

 –  Tullaan autolla takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja