Koulukiusattu Roni piirsi ala-asteella vihkoihinsa, miten hän tekisi itsemurhan: "Kyllähän se jättää arvet, todella isot ja syvät"

Kasvot koulukiusaamiselle 9:26

Salolaista Roni Alhoa kiusattiin lähes koko hänen kouluajan. Nykyisin Alho puhuu avoimesti kokemuksistaan ja on myös tehnyt hyväntekeväisyystempauksia.

Nyt 28-vuotias Alho muistaa, kuinka kiusaaminen aikanaan alkoi.

Alhon perhe joutui hometalon takia muuttamaan pojan mennessä toiselle luokalle. Uudessa koulussa tulokas joutui kiusatuksi.

Kiusaaminen jatkui läpi ala-asteen ja muuttui yläasteelle mentäessä entistä enemmän fyysiseksi.

– Olen muun muassa ala-asteella piirtänyt vihkoihin, millä tavalla päättäisin päiväni. Huomasin kyllä siinä vaiheessa, että kiusaaminen alkoi vaikuttaa tosi pahasti, Alho kuvailee.

Varttuva Alho oireili, ja raivokohtaukset saattoivat olla kovia: Alho saattoi paiskata oven kiinni niin kovaa, että kello tippui seinältä lattialle.

– Provosoiduin siitä, kun kiusattiin. Ne tavallaan halusivat nähdä, kun räjähdän, ja minähän räjähdin, Alho miettii.

"Tyydyin vain olemaan kiusattu"

Kiusaamiseen puuttumista vaikeutti tyypillinen ilmiö. Alho ei juuri uskaltanut puhua asiasta eteenpäin, sillä hän pelkäsi joutuvansa entistä pahemmin kiusatuksi.

– Muistaakseni joskus kerroinkin siitä, mutta kiusaaminen meni pahemmaksi. Tyydyin vain olemaan kiusattu, Alho sanoo.

Aikuisiällä Alho on oppinut puhumaan avoimesti kokemuksistaan. Käänteentekevä tilanne oli vierailu Aamusydämellä-ohjelman kiusaamista käsitelleessä jaksossa.

Arvet ovat syvät

Nyt Alho on saanut käsiteltyä rankkoja kokemuksiaan ja oppinut elämään niiden kanssa.

– Kyllähän se jättää arvet, todella isot ja syvät. Mutta päivä kerrallaan, Alho toteaa.

Viime vuosina Alho on toteuttanut hyväntekeväisyystempauksia kiusattujen puolesta. Esimerkiksi viime vuonna Alho osti vanhan tsekkoslovakialaisen mopon ja ajoi sillä Salosta Nuorgamiin.

– Tänä vuonna uudestaan, ja nyt mennään Pappa-Tunturilla, Alho vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat