Romanian istuva presidentti saamassa jatkokauden

Romanian istuva presidentti Klaus Iohannis on voittamassa jatkokauden presidentinvaalien toisella kierroksella, kertovat ovensuukyselyt. Niiden mukaan hän olisi saamassa noin 65 prosenttia äänistä ja vastaehdokas, sosiaalidemokraattien Viorica Dancila, 35 prosenttia.

Keskustaoikeistolainen Iohannis on profiloitunut ensimmäisen kautensa aikana korruption vastustajana ja oikeusvaltion puolustajana. Hänet haastoi korruptioskandaaleissa ryvettyneitä sosiaalidemokraatteja (PSD) edustava entinen pääministeri Viorica Dancila. Hänen hallituksensa kaatui epäluottamuslauseeseen viime kuussa.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten Iohannis sai 38 prosenttia äänistä ja Dancila 22 prosenttia. 

Vaaleissa on runsaat 18 miljoonaa äänioikeutettua, joista noin 650 000 asuu ulkomailla. Myös ulkomailla asuvat kannattanevat Iohannisia, sillä Dancila keräsi ensimmäisellä kierroksella heidän äänistään vain kolme prosenttia.

PSD:n kannatus on romahtanut puolueen yritettyä muun muassa ajaa läpi lakia, joka olisi armahtanut korruptiosta tuomittuja poliitikkoja, joista nimekkäimmät edustivat PSD:tä.

Romanian presidentin valtaoikeudet ovat melko suuret. Hän muun muassa johtaa maan ulkopolitiikkaa, osallistuu EU-kokouksiin ja nimittää pääministerin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja