Romanialaiskaksikko seurasi rollaattorilla liikkunutta vanhusta, tönäisi nurin ja repi 20 000 euron arvoiset kultaketjut kaulasta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 20-vuotiaan romanialaismiehen ryöstöstä ehdolliseen vankeuteen.

Teko tapahtui Helsingin Sörnäisissä heinäkuussa. 20-vuotias oli seurannut toisen miehen kanssa raitiovaunussa 85-vuotiasta rollaattorilla liikkunutta naista Sörnäisten metroaseman pysäkille Kurviin.

Kaksikko roikkui naisen perässä vielä Piritorin poikki kerrostalon rappuun Kinaporinkadulle.

Sisällä hissin luona toinen miehistä harhautti naista suutelemalla kädelle, jolloin toinen repi koruja kaulasta. Kultaketjujen arvo oli noin 20 000 euroa.

Kun ketjut oli saatu irti, nainen tönäistiin rollaattorin päälle, josta hän kaatui lattialle. Kylkiluu murtui, kaulaan tuli nirhaumia ja hän sai myös suuria verenpurkaumia.

Toinen ehti paeta Englantiin

Kaksikko pakeni juosten paikalta.  

Poliisi sai 20-vuotiaan miehen kiinni kuukauden päästä, mutta toinen onnistui pakenemaan Englantiin, josta hänet on nyt palautettu Suomeen. Mies odottaa vangittuna oman osuutensa käsittelyä.

Korut jäivät kateisiin.

Oikeudessa 20-vuotias romanialainen kertoi tulleensa Suomeen keräämään pulloja. Serkku oli pyytänyt hänet kävelylle ja tämä oli tehnyt ryöstön aivan yllättäen. 20-vuotiaan mukaan hänellä ei ollut siihen mitään osuutta.

Oikeus ei pitänyt miehen selitystä uskottavana, vaan katsoi kaksikon tehneen ryöstön yhdessä.

Ehdollista vankeutta

Ryöstöstä voi tuomita vähintään neljä kuukautta vankeutta ja enintään kuusi vuotta. Tyypillisesti rangaistukseen vaikuttaa enemmän väkivallan tai uhkauksen laatu kuin omaisuuden arvo.

Oikeus piti tässä tapauksessa tekoa vanhukselle huomattavan uhkaavana. Lisäksi seuraaminen osoitti jonkinlaista suunnitelmallisuutta. Anastettu omaisuuskin oli poikkeuksellisen arvokas.

Käräjäoikeus katsoi, että teosta on langetettava tavanomaista ankarampi rangaistus ja päätyi 1 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oikeuden oli vielä pohdittava langetetaanko tuomio ehdollisena vai ehdottomana. Ehdotonta puoli vahingon määrä ja tekijän syyllisyys. Toisaalta 20-vuotiaalla ei ollut aiempia rikosrekisterimerkintöjä.

Syyttäjän mukaan poliisi oli saanut Romaniasta tietoja, joiden mukaan 20-vuotias on tuomittu aiemmin varkaudesta ja törkeästä varkaudesta. Näistä ei kuitenkaan ollut tarkempia tietoja ja tuomioistuin päätyi ehdolliseen vankeuteen.

Vangittuna ollut 20-vuotias määrättiin vapautettavaksi heti.

Lue myös:

    Uusimmat